De BuZz-tour trapte af in Huis van de Buurt Morschwijk. (Foto's: Gerry van Bakel)

Eerste BuZz-tour in Leiden: 'We willen laten zien hoe belangrijk ons werk is'

De eerste Leidse Buzz-tour stopt bij vier haltes, vier keer een buurtontmoetingsplek (BOP) van BuZz Leiden. Inclusief Iraanse soep in de BOP aan de Willem Klooslaan. “Doel is gemeenteambtenaren in contact brengen met onze deelnemers en vrijwilligers, zodat ze uit eerste hand horen wat er leeft”, zegt initiatiefnemer Tessa den Dulk.

Er stond geen bus klaar voor de gemeenteambtenaren die meededen aan het rondje langs de buurtontmoetingsplekken van BuZz Leiden. Iedereen kwam gewoon op de fiets of met de auto, als ze nog naar andere afspraken moesten. Het idee is om mensen die beleid maken, wethouders adviseren en subsidieaanvragen beoordelen, kennis te laten maken met het werk van BuZz Leiden en de andere sociale partners Incluzio en SOL.

Reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over de eerste BuZz-tour voor gemeenteambtenaren.

De eerste halte is Huis van de Buurt in de Morschwijk. Daar legt vrijwilliger Lex uit hoe hij volwassenen leert fietsen. En hoe belangrijk het is voor mensen om te kunnen fietsen in een stad als Leiden. Vooral mensen die niet zijn opgegroeid in Nederland hebben het nooit echt geleerd of alleen als kind, maar missen het zelfvertrouwen en de vaardigheden om in het drukke Leidse verkeer hun weg te vinden.

“We beginnen op een veilig parkeerterrein bij de sportvelden”, zegt Lex. “Het gaat stapje voor stapje. Pas als ik denk dat iemand er klaar voor is om op de fiets de wijk in te gaan, beginnen we met verkeerslessen. Eerder heeft geen zin.” Lex nodigt iedereen uit eens mee te komen fietsen op woensdagochtend in de Mors of op dinsdag in De Kooi.

Vraagbaak
Daarna schuiven de bezoekers op verschillende plekken in het buurthuis even aan bij activiteiten als taalles, hulp bij digitale vaardigheden en de kledingruilhoek. Sociaal coördinator Valentijn Cadeau van Incluzio legt uit wat zijn rol is in het buurthuis. “Ik zorg ervoor dat alle activiteiten een plek krijgen in het buurthuis. We werken samen met veel partners en soms klopt er iemand aan die graag eenmalig iets wil organiseren. Ik ben de vraagbaak van het Huis van de Buurt. En het is fijn dat medewerkers van de gemeente hier op bezoek komen. We willen laten zien hoe belangrijk ons werk is.”

Op de fiets naar de Willem Klooslaan, de regenspetters negerend, waar het heerlijk ruikt naar soep. Een recept uit Iran en een echte wintersoep met onder andere spinazie, kikkererwten, munt en lintpasta. De huiskamer van deze kleine BOP barst bijna uit zijn voegen met al die extra gasten. De gezondheidsinloop waar mensen hun bloeddruk kunnen laten meten en bloed kunnen laten prikken, gaat ondanks alle drukte gewoon door. “Wie in de BOP werkt, moet wel tegen een beetje reuring kunnen”, zegt BuZz Leiden directeur Kirsten Zitman, die uitermate tevreden is met de opkomst voor deze eerste BuZz-tour.

Raadsleden
Ontwikkelmakelaar Tessa den Dulk (BuZz Leiden) is de drijvende kracht achter dit werkbezoek. “Ik vind het een succes. We hadden achttien aanmeldingen. Ik zie iedereen in gesprek gaan. En dat is ook ons doel. We willen graag uitleggen wat wij als BuZz doen in de wijken. En al onze activiteiten tonen zoals taallessen, naaicursussen, allerlei vormen van bewegen, informatie over papier en geld, de gezondheidsinloop, etc. Maar we vinden het vooral belangrijk dat er contact is tussen onze deelnemers en vrijwilligers en de medewerkers van de gemeente. We gaan dit zeker vaker doen. Ik zou graag de Leidse gemeenteraadsleden een keer uitnodigen voor zo’n BuZz-tour.”

 

 

 

 

 

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×