Het Mobiel Media Lab op het Statendaalderplein. (Video: Brigit Disseldorp)

Politie vraagt aandacht voor de gevaren van illegaal vuurwerk

In aanloop naar de jaarwisseling ziet de politie steeds vaker incidenten met zwaar, illegaal vuurwerk. Dit levert niet alleen gevaar op voor de politie en andere hulpverleners, maar ook voor omstanders. Met de campagne ‘Het is maar vuurwerk!’ vraagt de politie aandacht voor de gevolgen van illegaal vuurwerk en wil ze het tegengaan.

In het kader van deze campagne stond donderdagmiddag het Mobiel Media Lab op het Statendaalderplein in Leiderdorp.

Het vuurwerk dat tegenwoordig te koop is, is niet meer te vergelijken met het vuurwerk van twintig jaar geleden. Er is meer zwaar, illegaal vuurwerk in omloop en dit zorgt voor de nodige risico’s. Een voorbeeld van zwaar, illegaal vuurwerk is de cobra. Een cobra is wat betreft explosieve kracht vergelijkbaar met een handgranaat, aldus de politie.

Worden cobra’s, ander vuurwerk met de kracht van een explosief of zelfgemaakte vuurwerkpakketten ergens neergelegd of vervoerd, dan zorgt dit voor omstanders en de makers zelf voor enorme risico’s. Huizen kunnen zeer zwaar beschadigd raken en het letsel kan dodelijk zijn.

Inmiddels wordt er ook vuurwerk aangetroffen wat tot tien keer meer kruit bevat dan een cobra. Gaat dit vuurwerk af, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor omstanders en de omgeving. Wat ook een probleem is, is dat grote hoeveelheden vuurwerk opgeslagen worden in huizen, bergingen en schuren. Komt zo’n grote hoeveelheid vuurwerk tot ontploffing, dan is het leed niet te overzien.

De campagne ‘Het is maar vuurwerk!’ moet mensen bewust maken van de gevolgen van illegaal vuurwerk. Dit gebeurt via het Mobiel Media Lab, dat de komende tijd op twintig locaties in de regio te vinden is: op 16 november in Wassenaar en op 4 december in Leiden Noord.

De politie houdt deze campagne voor het tweede jaar op rij. Vorig jaar is in de eenheid Den Haag ruim zeshonderd kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Daarnaast leidde het onderzoek naar illegaal vuurwerk toen naar een illegale cocaïnewasserij, die opgerold is.

Leiderdorp Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×