Het begon met zwemmen met dolfijnen in wereldzeeën, maar de laatste jaren is Aaf Verkade bijna dagelijks in het Leidse grachtenwater te vinden. “Ik noem mezelf adviseur stadsgrachten, maar stadssnorkelaar vind ik ook een goede titel.” Voor al haar werk om mens en natuur te verbinden krijgt Verkade zaterdag 18 november de Heimans en Thijsseprijs.
Geen prijs die bij iedereen meteen een lampje doet branden al zijn de naamgevers Eli Heimans en Jac. P. Thijsse wel bij een groot publiek bekend. Als grondleggers van Natuurmonumenten en redders van het eerste Nederlandse natuurmonument Naardermeer. En Thijsse schreef teksten voor de zogenaamde Verkade-albums. Bij de Verkadekoekjse zaten plaatjes die mensen in het album konden plakken. “Ik ben een achter-achterkleindochter van de oprichter van de Verkade-fabriek”, zegt de Leidse waterbeschermer. “En daarmee is de cirkel mooi rond.”
Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Aaf Verkade, winnares van de Heimans-Thijsseprijs 2023.
Verkade woont vlak bij de Leidse haven en begon jaren geleden met het ophangen van touwen aan de kade om katten te helpen uit de gracht te klimmen als ze per ongeluk te water waren geraakt. Later ontdekte ze per toeval hoe interessant het leven onder water in Leiden is. “En ook behoorlijk schoon”, zegt Verkade, “met dank aan het Hoogheemraadschap. Maar ook mijn buurtbewoners die kadavers van vissen uit het water halen.”
Platgereden
Zelf is Verkade momenteel vooral druk met de oprukkende rode Amerikaanse rivierkreeft. Ze gaat vaak ’s nachts op kreeftenjacht. Ze heeft zelfs speciale toestemming om in het donker te snorkelen. “Toen ik ermee begon, wist ik niks van kreeften. De eerste keer dat ik zo’n kreeft zag, was ik nog erg bezorgd toen ie even later weg was en vervolgens platgereden door een auto. Nu denk ik: dat was een voordeel bij een nadeel.”
Opeten
Volgens Verkade kan een vrouwtjeskreeft in drie jaar meer dan een miljard nakomelingen op de wereld zetten. En deze kreeften hebben nauwelijks natuurlijke vijanden, vreten al het andere leven op en tasten zelfs de kades aan. “Ik zou graag meer mensen willen opleiden. Ze leren hoe ze die kreeften kunnen vangen en bijvangsten kunnen uitsluiten. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen dat de kreeften bestreden moeten worden, het ligt vooral bij de provincie. Het vangen van alle soorten Amerikaanse rivierkreeften moet zo snel mogelijk gedoogd worden. En wat mij betreft eten mensen ze op. In Amerika waar ze vandaan komen, is dat een lekkernij.”
Duurzaamheid Leiden
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907