Boompjes liggen klaar om geplant te worden. (Archieffoto: Sleutelstad)

In Zoeterwoude krijgt elke baby een boom

De gemeente Zoeterwoude geeft al een rompertje aan pasgeboren Zoeterwoudenaren en daar komt nu een boompje bij. “Dat rompertje past al snel niet meer, maar een boom kan mooi meegroeien”, zegt PZ-fractievoorzitter Myrna van der Poel die haar voorstel donderdag in de gemeenteraad goedgekeurd zag worden.

Progressief Zoeterwoude (PZ) wil dat inwoners bij het aangeven van hun pasgeboren baby een boompje van de gemeente krijgen. De progressieven vinden dat ook een agrarische gemeente als Zoeterwoude moet proberen om te vergroenen. “Iedere extra boom zorgt voor meer verkoeling, schaduw en biodiversiteit. Bovendien verbetert een boom de luchtkwaliteit, vangt CO2 af, vermindert wateroverlast en bevordert de geestelijke gezondheid”, legt Van der Poel uit. Het voorstel van PZ werd donderdag met twaalf stemmen voor en één tegen aangenomen.


Myrna van der Poel legt de motie ‘Voor elke baby een boom’ uit aan verslaggever Robbert Beurse.

Voucher
Burgemeester Fred van Trigt staat positief tegenover het idee, maar zet zijn vraagtekens bij het idee van PZ om Zoeterwoudenaren zonder tuin ook een boom aan te bieden. “Die zou volgens de motie dan ergens op gemeentegrond gepland moeten worden. Dat wordt een probleem. We kunnen niet zomaar in de openbare ruimte extra bomen neerzetten. Maar zolang mensen hem in hun eigen tuin willen zetten, vinden wij dit een sympathiek plan”, zegt hij tijdens de raadsvergadering waarin de motie wordt besproken.

Van Trigt oppert het idee om niet een boom maar een bon aan nieuwe ouders te geven. “Misschien is een voucher wel nog een beter idee. Dan kunnen ze zelf een boompje uitkiezen”, stelt hij. Van der Poel reageert hierop dat de uitvoering aan de gemeente is en dat het geven van een voucher dus prima is.

Kul-motie
Vrijwel alle leden van de gemeenteraad stemden donderdagavond in met de motie ‘Voor elke baby een boom’. Alleen CDA-raadslid Wim Klein is tegen. “Ik vind dit echt een ‘kul-motie’. Wij hebben er een half uur over ‘geboomd’. Het aanbieden van boompjes brengt veel werk met zich mee. De ambtenaren hebben genoeg te doen. Kortom, ik ben tegen”, zegt hij fel.

Later bekent Klein dat zijn reactie eigenlijk een andere oorzaak had. Voorafgaand aan de motie stemde PZ, voor het CDA Zoeterwoude totaal onverwachts, tegen de begroting van de gemeente. “Zij stemmen tegen de begroting. Dan stem ik tegen hun motie”, geeft hij eerlijk toe ‘en ging over tot de orde van de dag’.

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×