Martijn Janse van stichting Lieve Mark. (Foto: Sleutelstad)

Theatervoorstelling COKE SHOW moet middelenmisbruik Leidse studenten tegengaan

Jongeren roken en drinken meer en gebruiken ook meer drugs sinds de coronacrisis. Dinsdag gaat daarom in Nobel het toneelstuk COKE SHOW in première. De makers willen met behulp van de show een gesprek aangaan met Leidse studenten over hun middelengebruik. Het toneelstuk is een initiatief van de stichtingen Lieve Mark en Time Out, die zich inzetten voor jongerenwelzijn.

“Mannelijke studenten die uitwonend zijn en bij een grotere gezelligheidsvereniging lid zijn, drinken gemiddeld vijfenvijftig glazen bier per week”, vertelt Martijn Janse, voorzitter van stichting Lieve Mark. “Dat is ontzettend veel als je bedenkt dat de maat voor overmatig alcoholgebruik eenentwintig glazen per week is. Een kwart van de studenten is meer drugs gaan gebruiken tijdens de coronacrisis met als gevolg dat drugsgebruik meer normaliseerd is geraakt binnen het studentenleven.”


Martijn Janse in gesprek met Roeland van Wely over de COKE SHOW

“Alcoholmisbruik is niet een nieuw fenomeen, maar er wordt eigenlijk nooit over gesproken binnen het studentenleven. Dat baarde ons zorgen en was ook de reden om de theatershow COKE SHOW te ontwikkelen”, vertelt Janse. “We gaan daarin op zoek naar het verhaal achter het middelengebruik bij studenten. Daarvoor hebben we gesprekken gevoerd met studenten over hoe en waarom ze drinken. Dat heeft er toe geleid dat we een show hebben die heel dicht bij de belevingswereld van studenten staat zonder te moraliseren.”

Struggelen
Het verhaal begint in een studentenhuis. “Er zitten op het podium een aantal acteurs die ‘brak zijn’ van de avond daarvoor. Er ontstaat een gesprek over hoe het in een studentenhuis aan toegaat. Na de show gaan we met het publiek in gesprek. We bespreken dan bepaalde scènes. Daarbij komen vaak ook hele persoonlijke gevoelige verhalen aanbod.”

De organisatoren zijn bij studie- en studentenverenigingen langs gegaan om de show aan te bevelen. Janse: “We zeggen dan: ik zou deze show echt aanraden aan jullie leden, want jullie struggelen als bestuur waarschijnlijk ook met alcoholmisbruik binnen de vereniging.” Met bijna driehonderd aanmeldingen is de show in Leiden al uitverkocht. “Het thema is actueel en veel mensen zijn er mee bezig.”

De organisatoren willen met hun show langs alle studentensteden trekken. “We richten ons daarbij op alle studenten, dus ook mbo-studenten en hbo-studenten”, aldus Janse. De COKE SHOW is op 14 november te zien in de Nobel om 19.30 uur in de grote zaal. Er zijn geen kaarten meer beschikbaar.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×