Diabetesverpleegkundige Petra Noordermeer. (Foto: Roeland van Wely)

Aandacht voor diabetespatiënten bij Alrijne vanwege Wereld Diabetes Dag

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Meer dan een miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. Bij de afdeling Diabetes van Alrijne kunnen mensen terecht voor behandeling en begeleiding van suikerziekte. Dinsdag 14 november is het Wereld Diabetes Dag, daarom worden de patiënten bij Alrijne die dag in het zonnetje gezet.

“Mensen met diabetes moeten zeven dagen in de week, driehonderdvijfenzestig dagen in het jaar, altijd op hun bloedsuiker letten en zorgen dat ze gezond eten”, zegt Petra Noordermeer. Ze is diabetesverpleegkundige en maakt bij Alrijne deel uit van een behandelingsteam internisten en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in diabetes. “Bij diabetes gaat het om het aanleren van een nieuwe levensstijl die patiënten altijd moeten volhouden. Dat is lastig, daar wil ik begrip voor vragen.”


Diabetesverpleegkundige Petra Noordermeer in gesprek met verslaggever Roeland van Wely.

“Eigenlijk zou er meer aandacht moeten zijn voor preventie om zo diabetes type II te voorkomen”, zegt Noordermeer. “In bepaalde wijken en steden in Nederland komt diabetes meer voor en dat heeft te maken met de leefomstandigheden van mensen. Zo is het belangrijk dat kinderen voldoende ruimte hebben om te bewegen, gezonde voeding krijgen en dat er minder reclame komt voor ongezonde voeding.”

Ze heeft veel zien veranderen in positieve zin. “Zo heb je bloedsuikermeters die steeds beter worden en sensors waardoor mensen niet meer in hun vingers hoeven te prikken. Maar er zijn veel meer mogelijkheden om het mensen makkelijker te maken, maar helaas wordt niet alles vergoed door de verzekeraars. Dit jaar willen we op Wereld Diabetes Dag in ieder geval onze patiënten in het zonnetje zetten. Mensen die dan langs komen op onze poli krijgen een kleinigheid.”

In het radioprogramma ‘Gezond071: Suikergewenning, diabetes en wandelen’ wordt uitgelegd wat je zelf allemaal kunt doen om diabetes type II te voorkomen.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×