De herdenking vindt de laatste jaren plaats in de tuin van Wereldmuseum Leiden, het voormalige Museum Volkenkunde. (Foto: Chris de Waard)

Songs of Freedom: 'Herdenking slavernijverleden niet samen met koloniale verleden'

Leiden start een onderzoek naar het slavernijverleden en neemt daarin ook het koloniale verleden mee. De gemeente volgt daarmee de aanbevelingen uit het adviesrapport ‘Een verbonden stad. Advies slavernij- en koloniaal verleden van Leiden dat vorige maand verscheen. “Dat moet echter niet leiden tot een gezamenlijke herdenking”, vindt voorzitter Jacintha Groen van de stichting Songs of Freedom die daarover onlangs de gemeenteraad toesprak.

Groen: “Het is heel belangrijk dat het koloniale verleden ook wordt meegenomen in het onderzoek, maar we moeten niet samen gaan herdenken. Daar zijn we het niet mee eens. We hebben elk onze eigen geschiedenis. Het is beiden even erg, maar de trauma’s zijn echt verschillend.” Herdenken bij hetzelfde monument zou misschien wel kunnen denkt Groen. “Dat wil ik niet uitsluiten.”

Indonesië
Het slavernijverleden gaat over mensen met Afrikaanse roots die hebben geleden onder de trans-Atlantische slavernij in Suriname en de Antillen. Het koloniale verleden heeft betrekking op Indonesië. “De West en De Oost, dat gaat niet samen in één herdenking. De mensen uit Indonesië hebben een hele andere geschiedenis. Dat kan je niet op een hoop gooien”, stelt Groen.

Voorzitter Jacintha Groen van de stichting Songs of Freedom over het gescheiden herdenken van het slavernijverleden en het koloniale verleden.

Suriname
De Stichting Songs of Freedom organiseert al jaren bijeenkomsten in Leiden rond de afschaffing van de slavernij in Suriname. Groen denkt dat haar stichting niet te laat is met de kritiek op het adviesrapport. “Er is nu nog niks besloten. Het echte onderzoek moet nog komen dus daarom heb ik bij de gemeenteraad ingesproken. De gemeente kan nu nog luisteren.”

Gepasseerd
Wat Groen steekt is dat Songs of Freedom niet echt betrokken is bij het voorproces. “Dat is pijnlijk. We voelen ons daarin wel gepasseerd. We hebben iets aangezwengeld, daar is actie op ondernomen en vervolgens zijn we niet benaderd om mee te denken.” Groen doelt daarmee op het adviesrapport dat in opdracht van de gemeente is geschreven door adviseur Nederlands slavernij- en koloniaal verleden Peggy Wijntuin.

Leiden Maatschappij Keti Koti


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×