Een openbare repetitie van het OdenseHuisOrkest met een expositie van de schulderkunst van de maandagmiddaggroep markeerden het eerste lustrum van de Odensehuiskamer in Voorschoten. (Foto: Gerry van Bakel)
Een openbare repetitie van het OdenseHuisOrkest met een expositie van de schilderkunst van de maandagmiddaggroep markeerden het eerste lustrum van de Odensehuiskamer in Voorschoten. (Foto's: Gerry van Bakel)

Odensehuiskamer in Voorschoten viert eerste lustrum met lied en kunst

‘Hey goedemiddag’, schalt door de volgepakte Odensehuiskamer in Voorschoten. Het vijfjarig bestaan van deze ontmoetingsplek voor mensen met beginnende geheugenproblemen wordt luister bijgezet met een lied en een kunstexpositie. Deelnemers, medewerkers, vrijwilligers, vrienden en familie en twee wethouders doen enthousiast mee.

Alleen maar kijken is nooit een optie tijdens de repetities van het OdenseHuisOrkest. Elke donderdagmiddag laat orkestleider Greet Meesters de muzikant en zanger in iedere deelnemer naar boven komen. Voor deze jubileumrepetitie heeft ze samen met Lia van Velzen, die op maandagmiddag schilderles geeft in de Odensehuiskamer, een presentatie gemaakt waarin muziek en schilderen samenkomen middels een nieuwe tekst op een bestaand lied waarbij de kunst in een slide-show voorbij komt.

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over eerste lustrum Odensehuiskamer in Voorschoten.

“Mensen komen op maandag nog wel eens wat gespannen binnen”, zegt Lia van Velzen die samen met Gemma Jonker de schilderlessen aanbiedt. “Maar dan bespreken we rustig wat ze willen gaan schilderen. Dat mag iedereen altijd zelf weten en gaan ze aan de slag. Mensen raken in een soort trance en gaan later heel voldaan naar huis.”

In een marktkraam in de Odensehuiskamer ligt het bewijs van al dat schilderplezier te koop en ook heeft Van Velzen een verjaardagskalender laten maken met twaalf kunstwerken van haar leerlingen. De schilderijtjes die zo mooi zijn toegezongen, hangen in de nieuwe keuken van de Odensehuiskamer. De een heeft citroenen geschilderd, de ander aubergines of paddenstoelen.

Glimlach
Directeur-bestuurder Yvonne van Balen van welzijnsorganisatie Voorschoten voor Elkaar bedankt alle medewerkers en vrijwilligers die de Odensehuiskamer mogelijk maken. “Kunst en creativiteit is heel belangrijk”, zegt Van Balen. “Wij zien dat hier in de praktijk en het wordt ook steeds meer bevestigd door onderzoek. Wij kijken naar wat er nog mogelijk is. Muziek kan en creativiteit kan altijd. En zie de glimlach op ieders gezicht.”

Die is er zeker voor Henny, de nestor onder de deelnemers bij het orkest. Inmiddels in de tachtig maar ze komt elke week op de fiets naar de Odensehuiskamer om mee te zingen. “Ik vind het heerlijk om de tweede stem te zingen. Lekker stoeien met een lied. Ik word er heel blij van en dat zie ik ook om me heen.”

Toeteren
Twee wethouders kwamen het feestje meevieren. Hubert Schokker heeft welzijn in zijn pakket en komt ook graag meezingen. “Het is een prachtige plek in het centrum van Voorschoten die heel laagdrempelig is”, zegt Schokker. “Er hangt een prettige en liefdevolle sfeer, ik ben er al een paar keer geweest en kom graag nog eens meezingen.” Zijn collega Hans van den Elst nam zijn trompet mee. “Als wethouder cultuur kon ik het niet nalaten, ik toeter zelf ook een beetje. Dat er vandaag twee wethouders zijn laat zien dat Voorschoten het ongelooflijk belangrijk vindt dat de Odensehuiskamer er is, waar mensen actief kunnen zijn. Ik kom graag nog eens meespelen. Laat Greet me maar bellen.”

 

Cultuur Leiden Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×