Danscollectief DansBlok brengt Ballen Los

Hoe houd je je staande als vrouw? Nieuwe voorstelling van Leids collectief DansBlok

Interviews met sterke vrouwen vormden de achtergrondstudie waarmee de vier makers van DansBlok hun creatieve proces begonnen voor de dansvoorstelling die op zaterdag 25 november in première gaat. Net als veel anderen van hun generatie worstelen de jonge vrouwen die DansBlok vormen (Dieuwertje Spek, Éryn Nieuwint, Rosa Allessi en Tessa Wouters) met de vraag hoe je als vrouw moet voldoen aan alle maatschappelijke verwachtingen: én een goede baan, én een gezin, én er goed uitzien, én een rijk sociaal leven.

De maatschappij eist veel van jonge mensen en van vrouwen in het bijzonder. Vanuit hun missie om actuele maatschappelijke thema’s aan de orde te stellen in hun voorstellingen, maakten ze Ballen Los: over de ballen die je níet meer allemaal in de lucht zou moeten hoeven te houden. Dieuwertje Spek en Éryn Nieuwint kwamen hierover vertellen in Cultuur071.

Maakproces
“Met dans kun je natuurlijk wel dingen laten zien maar soms blijft het abstract. In deze voorstelling werken we daarom ook met teksten en zang. Deze zijn speciaal voor onze voorstelling geschreven en gezongen door Oukje den Hollander, in samenwerking met Enrico Meijer”, vertelt Spek. Dansblok huist momenteel in de Kaserne Blau, de voormalige Brandweer bij de Merenwijk. Nieuwint beschrijft hoe daar in de kazerne het maakproces verliep: “Zoekend naar manieren om de thema’s te verbeelden zochten we naar bewegingen die erbij pasten. Zo ontstond bijvoorbeeld de Machine, een reeks dagelijkse handelingen die ontsporen waardoor er een lekkere chaos ontstaat.”

In een ander onderdeel van de voorstelling tonen de dansers archetypische vrouwen in voor hen bekende poses. Daar verwijst ook het affiche van de voorstelling naar: één van de dansers poseert daarop met een verwijzing naar de Venus van Milo.

Stroomlijnen
Omdat de dansers echt een collectief zijn en allemaal midden in het creatieve proces staan, organiseerden ze ook een blik van buitenaf, vertelt Nieuwint: “We werken met een dramaturge. Die is een aantal keer langs geweest om ons te helpen bij het stroomlijnen van alle onderdelen. Ook hebben we een ‘work in progress’ georganiseerd, een soort openbare repetitie met nagesprek met het publiek. Die reacties hebben we gebruikt om verder te schaven aan onze voorstelling.”

Totaalvoorstelling
Ballen Los is een avondvullende voorstelling geworden van zeventig minuten. Behalve de speciaal geschreven teksten en muziek werkt DansBlok ook voor het eerst met op maat gemaakte kostuums en decor. Dat decor vormt niet alleen een achtergrond, maar het wordt ook echt gebruikt in de dans. Door dit alles is Ballen Los met recht een totaalvoorstelling te noemen.

Aanstaande donderdag 23 en vrijdag 24 november vinden de try outs plaats in Theater Ins Blau, op zaterdag 25 november is daar de première.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×