Onder andere twee projecten in de Lammenschansdriehoek worden vlot getrokken met extra miljoenen van het Rijk. (Foto's: Chris de Waard)
Onder andere twee projecten in de Lammenschansdriehoek worden vlot getrokken met extra miljoenen van het Rijk. (Foto's: Chris de Waard)

Leiden ontvangt ruim 10 miljoen euro van Rijk voor woningbouwprojecten

Leiden ontvangt een bijdrage van tien miljoen euro voor vier woningbouwprojecten. De extra subsidie is toegekend aan de projecten Zirro/Schouls en Kappa in de Lammenschansdriehoek, de eerste bouwfase van LEAD langs de Willem de Zwijgerlaan en voor kavel 5 van Park More in het Leiden Bio Science Park. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat maandagmiddag bekend gemaakt.

De financiële bijdrage komt uit de zogeheten ‘Startbouwimpuls’. Dit is een éénmalige ondersteuningsregeling van het Rijk, met als doel om bouwprojecten te versnellen die al in een vergevorderd stadium van de planningsfase zijn. Zo kan er, ondanks de economische tegenwind, daadwerkelijk met de bouw kan worden gestart.

Chris de Waard ging uitgebreid in gesprek met wethouder Terpstra over de Leidse opgave om de komende jaren nog duizenden woningen bij te bouwen.

Dip
Door de sterk gestegen rentes, hogere bouwkosten en krapte op de arbeidsmarkt, dreigde de uitvoering van de bovengenoemde projecten voor langere tijd vertraagd te worden. Bouwwethouder Terpstra is blij met de extra miljoenen. “Deze financiële impuls van het Rijk komt precies op het moment dat de woningbouw in Leiden in een dip dreigt te raken. Met deze bijdrage kan de bouw van start van in totaal 1.542 woningen en dat is voor de Leidse woningzoekende heel goed nieuws.”

Gemeentelijk krediet
De vier projecten die nu met extra geld van het Rijk worden vlot getrokken, zijn niet de enige bouwprojecten die vertraging op dreigen te lopen. De gemeenteraad heeft daarom twee weken geleden besloten om een gemeentelijk krediet van 8,5 miljoen beschikbaar ge stellen om woningbouwprojecten te ondersteunen die niet in aanmerking komen voor extra middelen van het ministerie.

  • Wethouder Terpstra laat de projectplannen zien aan minister Hugo de Jonge (Foto: Chris de Waard)
    Wethouder Terpstra laat de projectplannen zien aan minister Hugo de Jonge (Foto: Chris de Waard)
  • Onder andere twee projecten in de Lammenschansdriehoek worden vlot getrokken met extra miljoenen van het Rijk. (Foto: Chris de Waard)
    Onder andere twee projecten in de Lammenschansdriehoek worden vlot getrokken met extra miljoenen van het Rijk. (Foto: Chris de Waard)
  • Onder andere twee projecten in de Lammenschansdriehoek worden vlot getrokken met extra miljoenen van het Rijk. (Foto: Chris de Waard)
    Onder andere twee projecten in de Lammenschansdriehoek worden vlot getrokken met extra miljoenen van het Rijk. (Foto: Chris de Waard)
Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×