Het Leidsch Universitair Centrum.
LUMC staat onderaan in de vergelijking van de financiële gezondheid van universitaire medische centra. (Foto: Sleutelstad)

Financiële situatie LUMC krijgt nog maar net een voldoende

De financiële situatie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt nog maar net een voldoende. Met een negatief rendement in 2022 bungelt het LUMC onderaan in de jaarlijkse vergelijking van de financiële gezondheid van de zeven universitaire medische centra in Nederland. De vergelijking wordt gemaakt door BDO Accountants & Adviseurs.

Zowel in 2022 als 2021 kreeg het LUMC als rapportcijfer voor zijn financiële gezondheid een zes. “Tussen het verliesjaar van het LUMC met een negatief rendement van -0,1 procent en de kwaliteit van de zorg is overigens niet een-op-een een koppeling aan te wijzen”, zegt Vincent Eversdijk, voorzitter van de branchegroep Zorg bij BDO.

Het gemiddelde rendement van de universitaire medische centra (UMC’s) over 2022 is 1,4 procent. Dat is beter dan over 2021, maar het blijft flinterdun, zo stelt BDO. De kritieke grens voor het rendement is 1 procent. De toekomst van de UMC’s is uitdagend en volgens Eversdijk is het dan ook een compliment waard dat ze in een periode van hoge inflatie en sterk stijgende loonkosten hun kerntaken goed zijn blijven uitvoeren.

“De investeringscapaciteit is echter klein en de noodzakelijke investeringen kunnen niet uitsluitend uit eigen middelen worden gefinancierd”, zo benadrukt hij. “De universitaire medische centra moeten op de korte termijn met banken en zorgverzekeraars de regie pakken bij het financieren van innovatie en de herinrichting van processen, waarbij digitalisering en automatisering een grote rol spelen.”

Fraude
De ranglijst van UMC’s van BDO Accountants en Adviseurs wordt aangevoerd door het Maastricht UMC. Dat kreeg een 10 voor zijn financiële situatie. Eversdijk kan er geen uitspraak over doen of er sprake is van een verband tussen de plek van het LUMC en de fraude met Europese onderzoeksubsidies die leidde tot onder meer het aftreden van vicevoorzitter Pancras Hogendoorn van de Raad van Bestuur.

Economie Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×