(Foto: Chris de Waard)

Oproep JOVD Leiden: 'Stop niet met samenwerking met fossiele industrie'

De Leidse afdeling van de liberale jongerenorganisatie JOVD roept de Universiteit Leiden op om niet de stoppen met de samenwerking met de fossiele industrie. De JOVD Leiden e.o. vindt stoppen kortzichtig en meent dat het kan leiden tot een kostbaar verlies van kennis en innovatie.

Voorwaarde is dan wel dat over de onderzoeksprojecten met fossiele bedrijven open wordt gecommuniceerd en dat onderzoekers neutraal en onbevooroordeeld hun werk blijven doen. “De Universiteit Leiden moet ervoor zorgen dat de academische vrijheid wordt gewaarborgd. Samenwerking verbieden is een vorm van inbreuk op deze academische vrijheid en een vorm van betutteling”, vindt Bodine Kornman, voorzitter van de Leidse JOVD. “Houd de transparante samenwerking, gefocust op duurzaamheid, met de fossiele industrie dus in stand.”

De banden van universiteiten met fossiele bedrijven zijn een actueel maatschappelijk thema. Op 27 september gaat de Universiteit Leiden daarover met haar medewerkers en studenten in debat. In mei schreven medewerkers van de universiteit een klimaatbrandbrief.

Bedrijvenlijst
In augustus publiceerde de universiteit een lijst van fossiele bedrijven waarmee de Universiteit Leiden samenwerkt. Daarop staan namen als Aramco, Gasunie, Shell, Total en Vattenfall. Deze openbaarmaking juicht de Leidse JOVD toe. Veel van de onderzoeken zijn toegespitst op duurzame energie, zo stelt de afdeling.

 

 

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Politiek Fossiele industrie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×