De stemmen worden donderdag geteld per kandidaat. (Video: Jelle Broekstra en Jan Frensen)

Stemmen tellen per kandidaat in Leiden in de ochtend: 'Mensen 's avonds te moe'

Het tellen van in totaal 76.761 in Leiden uitgebrachte stemmen is een flinke taak. Dat weet ook de Kiesraad, en daarom zijn dit jaar de regels voor het tellen van de stemmen aangepast. “We mogen nu ’s avonds stoppen met tellen als we het aantal stemmen per partij weten. De dag erna kunnen we dan het aantal stemmen per persoon tellen”, zegt voorzitter Alexander Geertsema.

Alle stembussen zijn na het tellen van de stemmen per partij naar de Hooglandse Kerk gebracht. Hier zijn ze ’s nachts bewaakt zodat er ’s ochtends om half tien begonnen kon worden met het tellen van het aantal stemmen per kandidaat. “Voorheen zat je soms tot diep in de nacht te tellen. Na verloop van tijd worden mensen minder scherp en konden er nog wel eens fouten optreden”, zegt Geertsema.

Telmethode
Het telproces gebeurt nauwkeurig, en ook na honderden jaren democratie in Nederland zijn er innovaties. “Zo hebben we sinds een aantal jaar een nieuwe telmethode”, aldus Geertsema. Deze telmethode moet het tellen sneller, gemakkelijker en nauwkeuriger maken. Om nog meer tijd te besparen wordt dit jaar ook geëxperimenteerd, stempassen worden namelijk gewogen.

“Als er een verschil is tussen het aantal stempassen en stembiljetten, dan is er ergens waarschijnlijk verkeerd geteld. Door de stempassen te wegen met een precisieweegschaal kunnen we snel en heel nauwkeurig vaststellen of die telfout bij de stempassen ligt”, aldus de voorzitter. Het gaat dit jaar nog om een test, maar het zou zo maar kunnen dat het wegen van stempassen een blijvertje is, want het werkt perfect, vindt hij.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×