Zoeterwoudenaren bespaarden het meest op hun gasrekening. (Foto: Robbert Beurse)

Gasverbruik in Zoeterwoude neemt flink af: grootste daling van Nederland

De inwoners van Zoeterwoude verbruikten vorig jaar ruim een kwart minder aardgas dan in het jaar ervoor. Door de zachte winter en hoge energieprijzen is in vrijwel iedere gemeente in Nederland een daling van het gasverbruik gemeten. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in Zoeterwoude het meest werd bespaard: er werd 25,6 procent minder gas verbruikt dan in 2021.

De afname van het gasverbruik heeft volgens de onderzoekers twee oorzaken: mensen stoken bewuster (de thermostaat een graadje lager of de verwarming minder vaak aan) en veel Nederlanders stappen over op alternatieven om hun huis te verwarmen, zoals gebruik van een warmtepomp. In Zoeterwoude heeft een op de zestien huizen een warmtepomp. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor en een enorm aantal in vergelijking met andere gemeenten.

Regio
Gemiddeld gebruikten de inwoners van Nederland 21,9 procent minder gas. In deze regio werd, net als in Zoeterwoude, in Voorschoten (22 procent) en Leiderdorp (22,3 procent) bovengemiddeld bespaard op de gasrekening. In Leiden (21,7 procent), Oegstgeest (20,6 procent) en Wassenaar (19 procent) ging de gaskraan minder ver dicht. Van de 345 onderzochte gemeenten heeft Wassenaar de twijfelachtige eer om op de twee na laatste plek te staan. Alleen in Vaals (18,4 procent) en Almere (17,4 procent) werd nog minder zuinig gestookt.

Duurzaamheid Maatschappij Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×