Samen sporten, gewoon mee kunnen doen net als ieder ander. Voor de deelnemers aan Rowing Blind, een kennismakingscursus roeien voor mensen die slechtziend of blind zijn, is roeien een ideale sport. “Ik heb geen last van mijn beperking als ik in de boot zit”, zegt Marieke van der Salm.
Van der Salm is al een oudgediende bij Rowing Blind dat in Leiden wordt georganiseerd door studentenroeivereniging Njord. “Ik denk dat dit mijn vijfde cursus is”, zegt Van der Salm die al haar hele leven slechtziend is. “Ik zie ongeveer acht procent. Vroeger heb ik ook paardgereden, maar mijn tante zag een bericht over Rowing Blind op Facebook en die dacht dat het iets voor mij zou zijn. Ik vond het meteen leuk.”
https://soundcloud.com/sleutelstad/2023-11-26-marieke-van-der-zalm-deelnemer-kennismakigscursus-rowing-blind?si=60aa28382e1843ea88c2a7e81b1f47fc&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing
Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Marieke van der Salm over Rowing Blind.
Tim Jansen is sinds een jaar slechtziend. “Er werd een hersentumor bij mij ontdekt. Bij de operatie kreeg ik een herseninfarct en de tumor had mijn oogzenuw helemaal uitgerekt. Ik zie rechts nog een klein deel. De eerste vijf dagen na dat infarct was ik helemaal blind, later kwam er iets terug. Ik zoek nu mijn weg in het leven met slechtziendheid. Ik had nog nooit geroeid. Maar tot nu toe is het leuk.”
https://soundcloud.com/sleutelstad/2023-11-26-tim-janssen-deelnemer-kennismakingscursus-rowing-blind?si=60aa28382e1843ea88c2a7e81b1f47fc&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing
Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Tim Jansen over Rowing Blind.
Njord levert de boten en zorgt voor roeimaatjes in de boot. Als er een extra ‘vier’ nodig is, mag er een boot geleend worden bij de buren (Die Leythe). Sophie Schlatmann is een van de organisatoren. “Als iemand eenmaal in de boot zit, is er geen enkel probleem met slechtziendheid. Aan de boot hoef je niks aan te passen. Hooguit een elastiekje om de riem, zodat je weet hoe het blad van de riem staat. De ziende roeimaatjes helpen bij in- en uitstappen, mensen naar de kleedkamer begeleiden en de boten in het water leggen. En sturen natuurlijk.”
Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Sophie Schlatmann over Rowing Blind.
Sinds kort heeft Njord een eigen Rowing Blindboot. Een vier die is opgetuigd voor scullen. Wat jargon is voor een boot waarin elke roeier twee riemen heeft. In tegenstelling tot boordroeien, waarin elke roeier maar één, langere, riem heeft. En de roeibeweging ook iets anders gaat. “Bij burgerroeiverenigingen wordt meer aan scullen gedaan”, zegt Schlatmann. “Daarom willen we ook met Rowing Blind meer skullen, zodat iedereen meteen de juiste slag leert. dat maakt de overgang naar een andere roeivereniging makkelijker.” Want de cursus Rowing Blind is voor iedereen die slechtziend of blind is, maar lid worden van Njord is voorbehouden aan studenten.
Roeimaatje
Jansen ziet voor zichzelf wel een toekomst in het roeien, maar komt voorlopig in het voorjaar terug voor een tweede Rowing Blindtraject. “Het roeien bevalt me wel.” Van der Salm zou graag doorgaan met roeien bij een reguliere roeivereniging. Maar dan heeft ze wel een roeimaatje nodig. Iemand die haar helpt obstakels te omzeilen en in te stappen. “Maar die ook aanwijzingen kan geven in de boot. Ik heb de neiging te snel te gaan.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907