Jaarlijks organiseert Amnesty International groep Leiden/Leiderdorp een schrijfactie in BplusC. (Archieffoto: Gerry van Bakel)

Amnesty International: Kom brieven schrijven voor gerechtigheid

Een stapel handgeschreven brieven kunnen het verschil betekenen tussen leven en dood, vrijheid of gevangenschap. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat 10 december werd uitgeroepen tot de Dag van de Rechten van de Mens. Al meer dan zestig jaar organiseert Amnesty International rond die dag een wereldwijde brievenactie. Meeschrijven kan iedereen.

Zaterdag 9 december vindt ‘Write for Rights’ van de groep Leiden/Leiderdorp van Amnesty International plaats in de Koolzaal van BplusC, de bibliotheek aan de Nieuwstraat. Van 12.00 uur tot 17.00 uur kan er ter plekke geschreven worden. “Een handgeschreven brief zegt zoveel meer dan online een handtekening plaatsen”, zegt Caré Groenendijk van de lokale afdeling van Amnesty. “Je moet er een beetje moeite voor doen. Maar we weten dat als die dozen met handgeschreven brieven op iemands bureau terechtkomen dat er iets kan gebeuren.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Caré Groenendijk van Amnesty International over de jaarlijkse brievenschrijfactie.

Situaties kunnen hopeloos lijken, mensen die zonder proces vastzitten, die nauwelijks eten of medische verzorging krijgen in de gevangenis, die bedreigd, mishandeld of verkracht worden. Waarbij de vraag kan rijzen: doen die brieven ertoe? Groenendijk laat zich niet leiden door wanhoop. “Zo willen we niet denken, we blijven ons best doen voor politieke- en gewetensgevangenen.”

Tien
Dit jaar zijn er weer tien zaken waar Amnesty International aandacht voor vraagt. Tien mensen die vragen om gerechtigheid. In de bibliotheek liggen voorbeeldbrieven, schrijfblokken en pennen. “Je hoeft niet tien brieven te schrijven, minder mag ook. Meestal kost een voorbeeldbrief overschrijven je tien minuten. En het samen schrijven in die zaal geeft ook veel saamhorigheid en er ontstaan mooie gesprekken.”

“De brieven sturen we aan overheidsfunctionarissen, dat kunnen presidenten zijn, maar ook gevangenisdirecteuren. En dat zijn vaak echt dozen vol met brieven. Het maakt die mensen duidelijk dat de wereld meekijkt. En dat maakt toch een verschil. Verder hebben we ook briefkaarten klaarliggen, die versturen we aan de betrokken mensen zelf. Zij voelen zich heel erg gesterkt en gesteund.”

Groenendijk licht er een aantal uit. “We schrijven dit jaar voor een moeder in Brazilië wier zoon is vermoord en waar nog altijd geen onderzoek naar is gedaan. Hij werd doodgeschoten door de politie omdat hij zich verzette en protesteerde tegen discriminatie en politiegeweld. Verder een Zuid-Afrikaanse jongen die zich inzet voor kansarme mensen in zijn land en vreselijk wordt bedreigd.”

Schrijfpakket
Wie op zaterdag altijd een overvol programma heeft, kan ook een schrijfpakket ophalen. “Daarin zitten ook de voorbeeldbrieven en de schrijfwaren. Die envelop kun je dan weer komen inleveren bij BplusC. Pakketten zijn ook af te halen bij De Bakkerij aan de Oude Rijn en in Leiderdorp bij de Sterrentuin. Op al die plekken kun je later je brieven en kaarten weer afgeven. Je hoeft ze niet zelf op te sturen. Wel graag voor de kerst.”

Wie alvast meer informatie wil over de brievenactie van dit jaar, kan terecht op de website van Amnesty International.

 

Leiden Leiderdorp Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×