De drijvende ijsbaan wordt in de avonduren feestelijk verlicht. (Foto's: Chris de Waard)

Winter Wonder Weken in Leiden: drijvende ijsbaan is open

De Winter Wonder Weken zijn weer van start in Leiden. Daar hoort sinds enkele jaren ook een drijvende ijsbaan op de Nieuwe Rijn bij. Na de officiële opening voor genodigden is de baan vanaf zaterdagochtend geopend voor iedereen. Tot en met 7 januari kan er dagelijks worden geschaatst.

Een week lang hebben vrijwillige bouwers en ijsmeesters bijna 24-uur per dag doorgewerkt om de drijvende baan klaar te maken voor het gebruik. “Er lopen allemaal buizen over de bodem, daar loop koelvloeistof doorheen. Overdag en ’s nachts wordt er telkens een laagje water over heen gespoten en dan ontstaat langzaam een echte ijsbaan”, legt Jeroen Weijermars van de organiseren stichting Sport in Beeld uit.

Overkant
Vorig jaar klaagden buurtbewoners over geluidsoverlast van de koelinstallatie. “De machines staan ook ’s nachts te ‘snorren’. Omdat men daar last van had hebben we ze dit jaar een stuk verder van de huizen geplaatst”, vertelt Weijermars. De koelmachines staan dit jaar niet naast de ijsbaan op het water, maar aan de overkant van de straat op het Stadhuisplein.

Kosten
Een koelbrug over de straat zorgt ervoor dat de buizen van de machines naar de ijsbaan en terug gaan. De enorme constructie brengt ook extra kosten met zich mee. “Het kost twintig duizend euro. We zouden dat geld liever ergens anders voor gebruiken, maar de gemeente stelde het als voorwaarde en we moeten ons nou eenmaal aan de spelregels houden”, verklaart Weijermars.

Naast vrij schaatsen worden er op en rond de ijsbaan verschillende activiteiten georganiseerd. “Maandag is er ketelcurling voor bedrijven, dinsdag voor studenten. Donderdag de Rotary Santa Run, waarna je lekker nog even wat baantjes kunt trekken. Op verschillende dagen organiseren we een Silent Disco op het ijs, het Leids DrijfIJs Dweilfestival is terug en op de laatste dag mag iedereen die blind of slechtziend is komen schaatsen met Skating Blind. En volgens mij vergeet ik dan nog wat onderdelen”, grapt Weijermars.

Het volledige programma en kaartjes voor de ijsbaan zijn te vinden op de website van de ijsbaan.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×