Oud-wethouder Mathieu Paardekooper vertelt over zijn plotselinge vertrek. (Foto: Robbert Beurse)

Wethouder Paardekooper moest weg na Facebookbericht: 'Ik kreeg geen nieuwe kans'

Een bericht op Facebook waarin hij zijn mening geeft over de oorlog tussen Israël en Hamas blijkt de reden te zijn voor het plotselinge vertrek van wethouder Mathieu Paardekooper. In de inmiddels door hemzelf verwijderde post gaf hij aan ‘geen greintje medelijden te hebben met de gewonden en de doden’. Het VVD-bestuur en Zoeterwoudse fractie vonden het bericht dermate ongepast dat zij Paardekooper aangaven het vertrouwen in hem kwijt te zijn. De wethouder heeft daarop ontslag genomen.

Paardekooper erkent dat zijn bericht niet geplaatst had moeten worden. “Ik wilde ermee zeggen dat geen van beiden de ander kan verslaan en dat ze er met elkaar uit moeten komen. Maar achteraf gezien begrijp ik dat die zin zo fout is als het maar zijn kan”, vertelt Paardekooper in gesprek met deze omroep.

Oud-wethouder Mathieu Paardekooper over zijn plotselinge vertrek als wethouder namens de VVD Zoeterwoude.

Excuses
Na klachten van oppositiepartij Progressief Zoeterwoude moest Paardekooper op het matje komen bij zijn partij. “Daar werd mij medegedeeld dat ik mijn ontslagbrief moest schrijven en anders zou er een persbericht uitgaan met de mededeling dat het vertrouwen in mij was opgezegd”, zegt Paardekooper bijna twee maanden na zijn vertrek. Lijmpogingen mochten niet meer baten. “Ik heb mijn excuses aangeboden en zelfs voorgesteld om mijn Facebook account te verwijderen, maar het besluit stond al vast. Ik kreeg geen nieuwe kans.”

Druppel
De VVD bevestigt het verhaal van de oud-wethouder en stelt dat het beschreven incident de spreekwoordelijke druppel was die de emmer deed overlopen. “Dit was de zoveelste uiting op nieuws- en sociale mediasites waarin Mathieu (Paardekooper) op ongenuanceerde en in dit geval op onacceptabele wijze zijn mening gaf. De gesprekken hierover hebben aanleiding gegeven dat hij zelf zijn ontslag als wethouder heeft ingediend”, zegt voorzitter Ino Cooijmans van de VVD Leiderdorp-Zoeterwoude.

Mening
Paardekooper vindt dat hij onvoldoende is gewaarschuwd. “Iedereen die mij kent, weet dat ik een mening heb en dat ik die ook geef. Er zijn wel eens opmerkingen gemaakt als ‘moet dit nou?’ of ‘dit is niet erg slim wat je nu hebt gedaan’, maar hierover gingen we altijd het gesprek aan. Er is nooit gezegd: dit is de laatste keer geweest, hierna is het klaar”, zegt Paardekooper verongelijkt.

Klaar
Over een mogelijke terugkeer in de Zoeterwoudse politiek lijkt Paardekooper duidelijk. “Lijst Paardekooper is een leuk idee. Maar voorlopig ben ik er even helemaal klaar mee.” Ondanks deze uitspraak kan de oud-wethouder het niet laten om zijn mening te geven over de lokale politiek. Een maand na zijn ontslag uit hij, opnieuw op Facebook, openlijk kritiek op de besluitvorming rond de bouwplannen aan de Weidelaan. En voorafgaand aan de beëdiging van zijn opvolger, Angelique Beekhuizen, adviseerde hij de PZ, CDA en SBZ raadsleden per e-mail om ‘in het belang van Zoeterwoude’ tegen te stemmen. Ze zou Zoeterwoude uit willen leveren aan Leiden.

Koffie
Het VVD bestuur laat weten dat zij ’ten zeerste betreurt’ dat Paardekooper op deze wijze geprobeerd heeft om de VVD-fractie, het VVD-bestuur en de nieuwe wethouder in een negatief daglicht te stellen, maar houdt de deur op een kier. “Mathieu is welkom om de zaak, met een kop koffie, samen uit te praten.”

Voorlopig maakt de oud-wethouder gebruik van een wachtgeldregeling. Of hij binnenkort zijn oude baan van vrachtwagenchauffeur weer oppakt weet hij nog niet. “Het zou kunnen, ik heb alle papieren nog. Maar ik zeg altijd ‘besturen hoeft niet per se met een stuur in je handen’, een functie in het bedrijfsleven of bij de overheid sluit ik ook niet uit.”

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×