De raadsfracties vragen of Leiden nu meer inzet op individuele warmteoplossingen, zoals een warmtepomp. (Foto: Louis Smit)

Partijen uiten zorg over lokale warmtenetten in Leiden

Partij voor de Dieren, D66, SP, CDA, VVD en Partij Sleutelstad maken zich zorgen over mogelijke vertragingen bij de overgang naar een duurzame warmtevoorziening als zou blijken dat private partijen niet tot de aanleg van warmtenetten in Leiden bereid zijn. Daarover stellen zij vragen aan het Leids college naar aanleiding van het bericht dat de aanleg van lokale warmtenetten in Den Haag is uitgesteld.

Lokale warmtenetten zijn nodig om de warmte uit verschillende bronnen, waaronder de WarmtelinQ, bij mensen thuis te krijgen. WarmtelinQ, een pijpleiding met restwarmte van de Rotterdamse industrie, krijgt een tracé naar Leiden om ook daar huizen te verwarmen.

“Net als in Den Haag, leunt de Leidse warmtevisie voor een belangrijk deel op de aanleg van warmtenetten”, zo stellen de Leidse raadsfracties. “De gemeente Leiden wil dat die in 2030 in dertig procent van de warmtevraag voorzien. Dat kan door het uitbreiden of verdichten van bestaande warmtenetten of door het aanleggen van nieuwe. Net als in Den Haag wil Leiden samenwerken met private partijen.”

Hierbij wordt verwezen naar de Leidse ‘Gebiedsgerichte warmtetransitie in Leiden 2023 – 2030’. Daarin staat de uitbreiding genoemd van een bestaand warmtenet naar nabijgelegen corporatiewoningen (de Mors, Noord, Meerburg, 1.200 woningen). Ook is daarin sprake van het ontwikkelen van een nieuw warmtenet in Zuidwest (7.500 woningen).

Alternatief
De raadsfracties vragen zich af of de Haagse conclusies ook in Leiden gelden. Als alternatief voor grootschalige warmtenetten, kijkt Den Haag, zo zeggen zij, nu naar het isoleren van woningen en naar individuele oplossingen zoals warmtepompen. Ze vragen of het Leidse college hierin aanleiding ziet om meer inzet te plegen op kleinschalige, individuele oplossingen in plaats van op grootschalige, collectieve voorzieningen. Ook willen zij weten of  het college bereid is om hierover het gesprek aan te gaan met betrokken Leidenaren.

Ten slotte willen Partij voor de Dieren, D66, SP, CDA, VVD en Partij Sleutelstad weten of het college zicht heeft op de mogelijke kosten van lokale warmtenetten in Leiden en of er een ‘plan B’ is voor het geval dat de aanleg van distributienetten in Leiden onhaalbaar blijkt.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×