Het terrein van de voormalige betoncentrale Wernink. (Foto: Chris de Waard)

Staatssecretaris verlaagt maximum spoorgeluid bij Werninkterrein

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat wil het maximale geluidsniveau van het spoor ter hoogte van het Werninkterrein in Leiden verlagen. Daar had de gemeente om verzocht in het licht van plannen om op dit voormalige bedrijventerrein woningen te bouwen.

“Uit een akoestisch onderzoek na overleg met spoorbeheerder Prorail blijkt dat voor het spoorgedeelte van Leiden naar Den Haag tussen de Doctor Lelylaan en de Stevenshofdreef de geluidproductieplafonds kunnen worden verlaagd”, zo laat Heijnen deze maand weten in een bekendmaking van haar voorgenomen besluit. “In totaal worden voor 42 meetpunten langs het spoor de geluidproductieplafonds met 0,1 decibel tot maximaal 3,1 decibel verlaagd.”

Volgens een woordvoerder van het Bureau Sanering Verkeerslawaai van haar ministerie is een verlaging van het geluidsmaximum met 3,1 decibel significant en betekent het dat Prorail minder ruimte heeft om extra treinen te laten rijden. Het ontwerpbesluit van de staatssecretaris is ter inzage gelegd bij het genoemde Bureau in Woerden. De termijn om te reageren loopt tot 18 januari 2024.

Voorlopig
In juli maakte de gemeente Leiden overigens bekend dat de geplande woningbouw op het Leidse Wernink-terrein voorlopig niet doorgaat. De onderhandelingen van de gemeente met ontwikkelaar ABB over het verrijzen van een nieuwe stadsbuurt met circa 650 woningen waren vastgelopen.

 

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×