De snelheid op de ventwegen van de Lammenschansweg gaat naar dertig kilometer per uur en de kruisingen worden veiliger gemaakt. (Foto: Chris de Waard)

Lammenschansweg krijgt proef met wegdekverlichting

De kruispunten van de Lammenschansweg met de Koninginnelaan en de Tomatenstraat worden komend voorjaar opnieuw ingericht en op de parallelwegen gaat een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur gelden. Het zijn slechts enkele maatregelen die de gemeente Leiden op korte termijn treft om de weg veiliger te maken. Daarmee is een bedrag gemoeid van zo’n 1,2 miljoen euro.

Samen met bewoners uit de omliggende buurten zijn eerder dit jaar 59 verbeterpunten geïnventariseerd. “Die zijn nu als het ware geclusterd in een aantal projecten die we op korte termijn gaan uitvoeren”, licht verkeerswethouder Ashley North toe. Leiden loopt daarmee vooruit op de grote herinrichting die in 2027 begint.

Omdat er veel ongevallen gebeuren op de Lammenschansweg, begon een groep bewoners eind vorig jaar de buurtactie ‘Lammenschansweg Veilig!’ De gemeente heeft een extern bureau onderzoek laten doen naar de mogelijkheden om met name de kruispunten op de Lammenschansweg op korte termijn veiliger te maken. Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld de verduidelijking van de busbaan en het verbeteren van de verlichting op de kruispunten.

Wethouder Ashley North legt uit welke maatregelen de gemeente op korte termijn gaan nemen om de Lammenschansweg veiliger te maken.

Kruisingen
De Lammenschansweg heeft vier kruispunten waar relatief veel ongevallen gebeuren: de kruising met de Leliestraat/Lorentzkade, de Koninginnelaan/Zeemanlaan, de De Sitterlaan en  de Tomatenstraat. Op deze kruispunten worden aanpassingen gedaan om fietsers en voetgangers beter te scheiden van het gemotoriseerde verkeer. Naast het verlagen van de snelheidslimiet op de parallelwegen van vijftig naar dertig kilometer per uur worden er inritconstructies tussen de hoofdrijbaan en de parallelwegen aangelegd om de snelheid van het verkeer af te remmen.

Wegdeklichten
Over de hele lengte van de weg wordt de busbaan duidelijker aangegeven met behulp van bebording en wegmarkering. Ook de verlichting op de oversteekplaatsen wordt aangepakt. Naast de verlichting boven de zebrapaden, komt er op het kruispunt Koninginnelaan-Lammenschansweg een proef met wegdeklichten bij de oversteekplekken. Het gaat daarbij om verlichting die in het wegdek wordt aangebracht. Zodra iemand oversteekt, gaan de lampjes knipperen om automobilisten extra te attenderen op de oversteekplek.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×