Eerder ongeluk in het gebied. (Archieffoto: Regio15)

Zorgen over onveilige verkeerssituaties bij Rijnvaert Oegstgeest

De Oegstgeester politiek maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid in de nieuwe wijk Rijnvaert. Een voorstel van BVNL en VVD maakte woensdag veel los bij de gemeenteraad. Die wil dat er snel wat gebeurt aan de infrastructuur in het gebied.

Onno Laarhoven van BVNL Oegstgeest zegt dat het gebied inmiddels berucht is vanwege de vele ongevallen. “Ze hebben deze wijk zo’n zes jaar geleden aangelegd, maar ze zijn de infrastructuur vergeten. Bewoners kunnen niet veilig de buurt in en uit.”

Onno Laarhoven van BVNL Oegstgeest in gesprek met verslaggever Jan Frensen over de onveilige verkeerssituaties bij de wijk Rijnvaert. 

Ongelukken
“In de omgeving zijn inmiddels veel ongelukken gebeurd. Bijvoorbeeld bij de aansluiting van de wijk op de Rijnsburgerweg. Die weg is heel erg onoverzichtelijk en er staan betonblokken waar mensen tegenop rijden. Daardoor is al heel veel materiele schade ontstaan.”

Ook een fietspad dat de wijk met de rest van de gemeente verbindt, is een steen des aanstoots. “Het is een heel druk maar ook heel smal fietspad. Er rijden veel fietsers en scooters en die rijden tegen elkaar aan. Verder is het fietspad ’s avonds niet verlicht dus dat geeft een onveilig gevoel voor jonge mensen en vrouwen.”

De motie van VVD en BVNL riep het college op per direct maatregelen te nemen om de veiligheid te verbeteren. Verantwoordelijk wethouder Oudendijk kan zich vinden in de zorgen die zowel in de gemeenteraad als in de buurt leven, maar zegt dat het niet haalbaar is om er onmiddellijk wat aan te doen. “Een deel van de verzoeken uit de motie is onuitvoerbaar. In het gebied wordt binnenkort gebouwd, en een van de wegen wordt binnenkort een bouwweg. Daar kunnen we geen permanente verkeerslichten aanleggen. En we kunnen ook niet zomaar het fietspad verbreden.”

Belijning
Op korte termijn wordt er volgens de wethouder wel aan andere zaken gewerkt. “We gaan de belijning verbeteren en ter hoogte van de kruising tussen de Hartjespan en de Valkenburgseweg komt verkeersverlichting.” De wethouder vindt het jammer dat er onvoldoende is gecommuniceerd met buurt en gemeenteraad over wat er wel en niet haalbaar is. “Dat vind ik bijzonder spijtig”.

De zorgen van BVNL en de VVD worden in de gemeenteraad van Oegstgeest breed gedeeld, maar toch kon de motie niet op voldoende steun rekenen. “We zijn niet geneigd om een onuitvoerbare motie te steunen”, zegt Arne Jan Vos van D66. Wel vinden alle fracties dat er wat aan de problemen gedaan moet worden, en daarom komt wethouder Oudendijk op korte termijn met een schriftelijk overzicht van wat er op zowel korte als lange termijn kan gebeuren om de verkeersveiligheid aan te pakken. “De kous is hiermee niet af”, zegt van Laarhoven. “Hij moet wel met een goed verhaal komen.”

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×