Het lijkt erop dat ETW-Tekhnologiya ook opereert vanuit een kantoor in LEVEL. (Foto: Chris de Waard)

Voorschotens bedrijf betrokken bij illegale leveringen aan Rusland

Een bedrijf uit Voorschoten met een Russische eigenaar stuurde in anderhalf jaar tijd voor miljoenen euro’s aan technologische producten naar Rusland. Ook producten die op sanctielijsten staan, blijkt uit onderzoek van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur van de NOS en de NTR. Het gaat om het bedrijf ETW-Tekhnologiya dat is gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Rouboslaan in Voorschoten.

Wie het bedrijf opzoekt op internet komt overigens ook uit bij LEVEL. Het gebouw bij station Leiden Centraal waar ook het stadskantoor van de gemeente Leiden is gevestigd. Bij ‘Element Offices Leiden’ huurt ETW-Tekhnologiya schijnbaar kantoorruimte op de zesde etage.

De mogelijke overtreding van sanctiewetten wordt door het bedrijf aan het zicht onttrokken doordat het Rusland niet als eindbestemming opgeeft, maar als doorvoerland. Dat valt op te maken uit Russische douanegegevens, zo zocht Nieuwsuur uit.

Twee Nederlanders die directeur van het bedrijf waren stapten dit jaar op. De eerste, Freek Snel, in juni toen hij het overzicht op de handel van het bedrijf begon te verliezen en bovendien een tip kreeg van iemand bij de overheid dat het foute boel was bij zijn bedrijf. Zijn opvolger, Hans Develing, zegt tegen Nieuwsuur niets te weten over eventuele sanctie-overtredingen. Hij wil desondanks niet meer bij het bedrijf betrokken zijn en stapte in aanloop naar de uitzending van zaterdagavond op.

Economie Leiden Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×