Jaap Doek reikte de prijs uit aan Kim Schuurman. (Foto: Daniella van Bergen)

Kinderrechtenprijs voor onderzoek naar uitbuiting kinderen met behulp van computerspellen

De prijs voor de beste scriptie over kinderrechten is dit jaar uitgereikt aan Kim Schuurman. Ze deed onderzoek naar schending van kinderrechten door producenten van computerspellen. “Games worden tegenwoordig steeds vaker zo ontworpen dat je niet verder komt tenzij je er veel geld instopt”, vertelt Schuurman. “Gamen zou leuk en ontspannend moeten zijn voor kinderen, maar ze worden economisch uitgebuit.”

De prijs, de Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs, werd vrijdag voor de elfde keer uitgereikt in het gebouw van de Rechtenfaculteit van de Leidse universiteit. “We willen met deze prijs studenten inspireren om hun scriptie te schrijven over kinderrechten en thema’s die kinderen raken”, vertelt Mirjam Blaak, directeur van het in Leiden gevestigde Defence for Children. “Het VN-Kinderrechtenverdrag gaat echt over alle aspecten van het leven van kinderen van 0 tot 18 jaar.” De Kinderrechtenscriptieprijs is een samenwerking tussen Defence for Children en Universiteit Leiden en staat open voor scripties uit de hele wereld.


De uitreiking van de Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs 2023.

De onderwerpen van de zes genomineerden voor de prijs liepen dan ook sterk uiteen: van de rechtsbescherming van voogdijkinderen in Nederland, de rechten van kinderen in het Indiase kastenstelsel tot de rechten van protesterende kinderen in bijvoorbeeld Iran. Maar Utrechtse Schuurman ging er met haar scriptie getiteld Game Design: No Child’s Play met de prijs vandoor. Ton Liefaard, hoogleraar Kinderrechten aan de Universiteit Leiden, en een van de juryleden legt uit waarom.

No Child’s Play
“Schuurman heeft zich afgevraagd hoe kinderrechten kinderen kunnen beschermen in de wereld van computerspellen. Het is onvermijdelijk dat kinderen gamen. Ze doen het ook met vrienden. Dat is positief. Maar aan het spelen van computerspellen door kinderen zitten ook risico’s die we niet altijd meteen zien, zoals het verzamelen van gegevens van het gedrag van kinderen online. Schuurmans studie was echt een diepgravende juridische studie op dit nieuwe terrein”, besluit Liefaard.

De Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs is vernoemd naar Jaap Doek. Doek was onder meer voorzitter van het VN-Kinderrechtencomité en betrokken bij de oprichting van Defence for Children. De prijs bestaat uit 500 euro en een georganiseerde reis naar Genève, waarbij ook het daar gevestigde VN-Kinderrechtencomité wordt aangedaan.

Economie Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×