(Afbeelding: Pixabay)

Signaalpunt eenzaamheid verlaagt drempel om hulp te vragen en te bieden

Eenzaamheid lijkt nog een taboe. Als je aan iemand vraagt: ben je eenzaam, wordt er niet gauw volmondig ja gezegd. Maar via een ‘signaalpunt eenzaamheid’ wil de gemeente de drempel verlagen voor mensen om hulp te zoeken als ze contact of verbinding missen. Vervolgens komt de buurtcoach in actie.

Fransje Barnard is buurtcoach bij Incluzio Leiden met als standplaats de Buurtontmoetingsplek (BOP) in de Herenstraat in Tuinstad-Staalwijk. In haar BOP ziet Barnard veel mensen die best eenzaam zijn. “Koffie of thee komen drinken in de BOP kan een goed begin zijn om uit de eenzaamheid te komen. Maar er zit 24 uur in een dag en dat is niet alleen te vullen met een BOP.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met buurtcoach Fransje Barnard (Incluzio) met standplaats BOP Herenstraat over signaalpunt eenzaamheid.

Volgens Barnard werkt de coronapandemie nog steeds door. “Toen mochten mensen nergens komen en daar is een aantal mensen heel schuw van geworden.” Daarom is dat signaalpunt eenzaamheid zo’n mooi initiatief, vindt Barnard. “Ik heb al eens een melding binnengekregen via de supermarkt in de straat. Die vrouw was dolblij toen ik contact met haar opnam. Ik heb liters thee gedronken en we hebben een goed gesprek gehad. En eigenlijk is dat altijd de reactie. Mensen vinden het altijd fijn als er aandacht voor hen is.”

Kapper
Iemand aanmelden, gaat heel eenvoudig. “En je mag ook jezelf aanmelden natuurlijk”, zegt Barnard. “Er is een korte vragenlijst om in te vullen. Je mag anoniem een melding doen, maar je kunt ook aangeven dat de buurtcoach mag vertellen wie de melding heeft gedaan. Ik hoop dat de folders op heel veel plekken terecht komen, waar mensen die last hebben van eenzaamheid komen. Dat is de supermarkt, de kapper, de huisarts en wellicht de tandarts.”

Het idee voor signaalpunt eenzaamheid is ooit in Rotterdam bedacht. Barnard: “Een postbode hoorde dat er een vrouw tien jaar dood in haar huis had gelegen. Dat trok hij zich aan, hij had het idee dat postbodes vaak wel zien dat er post ligt opgestapeld, maar niet weten aan wie ze dat kunnen melden. Dat is verder opgepakt door een welzijnsorganisatie en wordt nu in steeds meer gemeentes opgezet in de vorm van een signaalpunt eenzaamheid.”

Signaalpunt eenzaamheid is bereikbaar via de website van de gemeente Leiden. Voor meer tips hoe je eenzaamheid kunt herkennen en wat je direct kunt ondernemen is er de website Een tegen Eenzaamheid.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×