De Kaasmarktschool staat te koop. (Foto: Maarten Mulder)

Gemeente zet Kaasmarktschool te koop

De gemeente wil het al jaren, en nu lijkt het er dan toch echt van te komen: het gebouw van de voormalige Kaasmarktschool in Leiden staat te koop. De komende weken kan iedereen die dat wil een bod doen op het pand dat overigens in slechte staat verkeert. De koper van het monumentale gebouw moet er bovendien rekening mee houden dat ook het cultureel maatschappelijke programma dat sinds 1985 onderdak in de school vindt, part-of-the-deal is.

Een plan uit 2020 waarin de gemeente het pand aan de gebruikers van de school wilde verkopen mislukte. Wethouder Van Delft heeft vervolgens samen met de stichting Stadsatelier aan de Kaasmarkt, waarin de organisatoren van culturele activiteiten binnen het pand verenigd zijn, een visie opgesteld waar de nieuwe eigenaar van de Kaasmarktschool zich aan moet houden. “Zo hebben we dat afgesproken met de gemeenteraad en dus houden we ons daar aan”, zegt Van Delft.

Wethouder Yvonne van Delft over de verkoop van de Kaasmarktschool in Leiden.

Onverkoopbaar
De wethouder is niet bang dat het pand door de ‘culturele clausule’ onverkoopbaar blijkt te zijn. “Wij vinden dit een goede manier. Mocht er toch geen koper gevonden kunnen worden die het gebouw voor de juiste prijs en onder de juiste voorwaarden wil kopen, dan kunnen we altijd nog nadenken over een plan B.”

Horeca
Hoewel het pand een gemeentelijk monument is, mag de buitenkant door een nieuwe eigenaar worden aangepast. “Natuurlijk niet zomaar overal, maar op de hoek van de Kaasmarkt en de Koppenhinksteeg is voorzien in een uitbouw waar bijvoorbeeld horeca mag komen”, vertelt Van Delft in een poging om het pand extra aantrekkelijk in de markt te zetten.

Op 12 februari 2024 sluit de inschrijving voor de verkoop. Bij voldoende geschikte voorstellen besluit gemeente enkele weken later aan wie het pand verkocht wordt.

Leiden Maatschappij Politiek Stadsatelier aan de Kaasmarkt


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×