De Leidse Ring Noord is zo'n project waar Leiden tientallen miljoenen insteekt. (Foto: Chris de Waard)

Leidse schuldenlast nog steeds hoog, maar dalende

De schuldquote van de gemeente Leiden is met 180 procent nog steeds fors hoger dan bij veel andere gemeentes, maar daalt sinds een jaar wel. Eind vorig jaar bedroeg het schuldenpercentage nog 200, eerder dit jaar 185 en inmiddels is het teruggelopen naar 180 procent. Nog steeds fors hoger dan de 130 procent die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als maximaal wenselijk ziet.

“Maar je kunt van die norm afwijken en wij doen dat om goede redenen”, zegt wethouder Ashley North van financiën. “We doen investeringen in een duurzame en leefbare stad”, zo verdedigt North de hoge schuldpositie. “Bovendien besparen we daarmee in de toekomst veel extra uitgaven.”

Leiden heeft de afgelopen jaren veel geld uitgegeven en daarvoor forse leningen afgesloten. Ook de komende jaren lopen de investeringen en de daarbij horende kapitaallasten door. Dat geld wordt gebruik voor investeringen in grote projecten zoals de Leidse Ring Noord, schoolgebouwen en sportvoorzieningen. “Maar we blijven echt kritisch kijken naar onze uitgaven”, stelt North. “Als deze begroting wordt aangenomen, betekent dat dat we alles wat we ons voornemen ook waar kunnen maken. En daar ben ik heel trots op.”

Wethouder North over de begroting van de gemeente Leiden die donderdag in de gemeenteraad moet worden vastgesteld.

Sluitend
Morgen buigt de Leidse gemeenteraad zich over de begroting. “Die is in Leiden meerjarig sluitend en dat kunnen niet alle gemeenten zeggen”, benadrukt North die zich dan ook geen zorgen maakt over de Leidse schulden. “We investeren in wat belangrijk is. Een duurzame stad, wijken met veel groen die voor verkoeling en wateropvang zorgen en ook naar de culturele sector gaat veel geld. En we realiseren ons echt wel dat we niet alles tegelijkertijd kunnen doen.”

Bibliotheek
Om die reden wordt een aantal grote investeringen dan ook vooruit geschoven. “Bijvoorbeeld voor de renovatie van de bibliotheek in de Nieuwstraat reserveren we nu nog geen geld, maar wachten we eerst de verdere planvorming af”, zegt North. “Het is een heel belangrijk project, maar plannen moeten eerst echt verder zijn. Anders wordt het geld leidend en dan kan het alleen nog maar duurder worden. Dat wil ik niet. Er moet eerst heel kritisch worden gekeken naar wat er nodig is voor een goede toekomst voor de bibliotheek, maar dat geldt ook voor de herinrichting van de Lammenschansweg en investeringen in onderwijshuisvesting.”

Vijftig miljoen
Verschillende partijen, waaronder de VVD, maken zich zorgen over die onderwijshuisvesting. In de begroting wordt geen geld vrijgemaakt voor de derde fase van het Integraal huisvestingsplan voor het onderwijs (IHP). De VVD wil dat het college alsnog op zoek gaan naar de naar schatting vijftig miljoen die daarvoor nodig is. “Maar we hebben al honderd miljoen voor fase 1 en 2”, zegt North daarover. “En we moeten nog beginnen met het uitgeven daarvan.”

Hij vindt het daarom heel goed te verkopen dat er nu nog geen geld vrij wordt gemaakt voor die derde fase. “Die ligt ook nog ver in de toekomst. dan heb je het over de periode na 2030.” Los van of het college het nodig vindt, is die vijftig miljoen er nu ook niet. Dat geld kan alleen gevonden worden door enorme andere projecten te schrappen en daar is in de raad geen meerderheid voor.

Leiden Politiek IHP Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×