De controle op naleving van de regels die voor de markt gelden worden sinds dit jaar strenger gehandhaafd. (Foto: Chris de Waard)

Gemeente zet plannen met centrummarkt door

De Leidse wethouder Fleur Spijker van economie is onaangenaam verrast door de brief die de marktondernemers ruim een week geleden naar de gemeenteraad stuurden. In die brief spuwen ze hun gal over tal van zaken die volgens de marktkooplui niet of niet goed zijn geregeld.

Volgens Spijker zijn verschillende punten uit de brief van de marktondernemers inmiddels opgepakt. “De timing van de brief verrast mij daarom.” Op 15 en 22 januari gaat de gemeente in gesprek met de marktondernemers. Dat zou eigenlijk al in december gebeuren, maar in verband met de drukte rond de feestdagen is dat verzet.

Schuif
Onlangs maakte Spijker al bekend dat er wordt gewerkt aan de verplaatsing van een aantal marktkramen. Het gaat daarbij met name om de viskramen op een smal deel van de Nieuwe Rijn. Die gaan naar de Vismarkt bij het stadhuis, omdat daar veel meer ruimte is. “Daarmee willen we ook een evenwichtige verdeling van bezoekersstromen bereiken. De marktondernemers die nu op de Vismarkt staan en dus moeten wijken om ‘de schuif’ mogelijk te maken, zijn inmiddels op de hoogte gesteld.”

Veiligheidsrisico’s
“Voordat er een definitief besluit over de verplaatsing valt, wordt de commissie ambulante handel nog om advies gevraagd”, schrijft Spijker in een brief aan de gemeenteraad. “In februari vestigen de viskramen zich dan voor het eerst op de Vismarkt.” De verplaatsing van de kramen gebeurt ook op advies van de brandweer, zo staat in Spijker’s brief. “Die heeft in de afgelopen jaren al meerdere keren aangegeven dat de opstelling van de marktkramen zorgt voor veiligheidsrisico’s.”

Gebiedsmanager
Omdat zaken in het gebied moeten worden afgestemd tussen winkeliers, horecabedrijven en de marktkooplui, wil de gemeente niet terug naar de situatie met een marktmeester zoals die er vroeger was. Vorige maand is Nilles Raken begonnen als ‘gebiedsmanager’ in dienst van Centrummanagement Leiden. Spijker: “Niet alleen de markt is namelijk een ruimtevrager in dit gebied. Het is een samenspel tussen de markt, horeca, retail én gemeente Leiden. De opdracht van de gebiedsmanager is om te komen tot een goed functioneren van het Nieuwe Rijngebied als geheel. Hierbij zal ook gekeken gaan worden of de terrassen van de horeca conform de verleende vergunning staan opgesteld.”

Handhaving
Dat er de afgelopen maanden meer klachten van de markt zijn over boa’s die handhavend optreden door boetes en waarschuwingen uit te delen klopt volgens de wethouder wel. “In 2021 is geconstateerd dat de spelregels voor de weekmarkt niet altijd helder waren. Daardoor ontstonden er misverstanden over de handhaving van de marktregels. Het marktsanctiebeleid is daarna aangepast. De sancties zijn eenduidiger geformuleerd, zodat marktondernemers beter weten waar ze aan toe zijn en handhaving de regels beter kan handhaven. Ook hier geldt dat het verduidelijken en aanscherpen van de regels onderdeel zijn van een nieuwe indeling van de markt om meer doorstroom en veiligheid te creëren. Op dit moment zet handhaving extra in op het naleven van de regels. De marktondernemers zijn hierover van tevoren geïnformeerd.”

Leiden Maatschappij Politiek Centrummarkt Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×