De paardenwei langs de Plesmanlaan in in beeld voor de bouw van een permanent azc. (Foto: Chris de Waard)

Leiden zoekt naar nieuwe plek voor noodopvang asielzoekers

De 3 Octoberhal in Leiden blijft vier maanden langer in gebruik als noodopvanglocatie voor 125 asielzoekers. Dat bevestigde wethouder Julius Terpstra in de laatste raadsvergadering van het jaar waar D66-raadslid Julia de Groot hem vroeg of Leiden meer kan doen om Ter Apel te ondersteunen.

“Veel gemeentes in Nederland nemen hun verantwoordelijkheid op dat gebied niet”, constateerde De Groot die daarbij refereerde aan de recente oproep van staatssecretaris Eric van der Burg die op zoek is naar 4.000 extra plekken.

Leiden voldoet wel aan de normen voor opvang, maar D66 hoopt dat het college er nog een schepje bovenop wil doen nu de koudste dagen eraan komen en de nood in Ter Apel weer ongekend hoog is. “Laten we onze verantwoordelijkheid nemen.”

De 3 Octoberhal blijft langer open voor de noodopvang van asielzoekers. Die kunnen er nu tot eind april 2024 terecht.

Dat doet Leiden, bezwoer wethouder Terpstra. De 3 Octoberhal werd eind augustus, overigens niet voor het eerst, in gebruik genomen voor de noodopvang van 125 vluchtelingen. “Dat was voor vier maanden met de optie dat met vier maanden te verlengen. Dat hebben we inmiddels besloten”, vertelde Terpstra eerder ook al aan Sleutelstad. Ook heeft Leiden een azc waar 350 vluchtelingen de komende jaren worden opgevangen. “We doen meer dan wat we moeten.”

De gemeente Leiden is wel op zoek naar een nieuwe tijdelijke noodopvanglocatie als de 3 Octoberhal na april niet meer beschikbaar is. “Maar het liefst willen we duurzame opvang realiseren”, zei Terpstra. “Dat is veel wenselijker.” Zo’n permanent asielzoekerscentrum komt er op termijn ook in Leiden. Daarvoor is de zogenoemde paardenwei in beeld.

Regio
In regionaal verband zijn volgens Terpstra ook al afspraken gemaakt. Er wordt gewerkt aan de realisatie van 1.600 duurzame plekken binnen het regionale samenwerkingsverband Holland Rijnland.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×