Gevolgen van overmatige neerslag zijn in Leiden ook te merken. (Foto: Louis Smit)

'Geen problemen in Leidse regio door stijgend waterpeil'

Het stijgend waterpeil leidt niet tot problemen in Leiden en omstreken. Dat komt onder meer doordat er geen grote rivieren vrij door het gebied stromen. Dat laat het Hoogheemraadschap van Rijnland weten.

“De Oude Rijn is weliswaar een vertakking van de grote rivier de Rijn, maar hij staat daarmee niet rechtstreeks in verbinding. Hij is onderdeel van ons eigen watersysteem. Daardoor kunnen wij het waterpeil in de Oude Rijn beter aansturen”, vertelt een woordvoerder van het waterschap.

In zijn werkgebied zijn overigens wel degelijk de gevolgen te merken van de overmatige neerslag in binnen- en buitenland en van het smeltwater vanuit de Alpen. Daardoor stijgt het water in de rivieren. “De bodem is verzadigd en we moeten alle neerslag direct afvoeren via onze gemalen. In ons gebied leidt dat echter niet tot problemen, zoals elders in het land“, zo zegt het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Het noemt nog andere gunstige factoren. Tegen de tijd dat het water het gebied binnenkomt is het peil al behoorlijk gezakt, door de route die het door Nederland heeft afgelegd. Verder kan overtollig water worden afgevoerd naar de zee en het Noordzeekanaal in plaats van naar de rivieren. “De meeste andere waterschappen kunnen dat niet.”

Waterstanden
Het Hoogheemraadschap van Rijnland deelt mee dat het de weersverwachtingen en de waterstanden voortdurend in de gaten houdt. Als het nodig is, dan neemt het extra maatregelen om overlast te voorkomen. Het werkgebied van het Hoogheemraadschap ligt langs de Noordzee en loopt van het Noordzeekanaal in het noorden tot aan Wassenaar in het zuiden.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×