Onderzoeker Nemi Dorst van Naturalis tijdens het inventariseren van hooikoortsvegetatie in Leiden. (Foto: Naturalis)

Naturalis zoekt Leidenaren voor onderzoek naar hooikoorts

Naturalis Biodiversity Center zoekt inwoners van Leiden die willen deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van hooikoortsplanten op de gezondheid. Het onderzoek begint in maart 2024 en duurt twee jaar.

Deelnemers aan het onderzoek gaan per jaar drie wandelingen maken door het Leidse Noorderkwartier waar hooikoortsplanten groeien. Uitgeademde lucht wordt verzameld met een techniek die vergelijkbaar is met een blaastest voor alcohol.

“Het gaat om een experiment met een techniek waarmee het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen ervaring heeft. Voordeel is dat we geen bloedtest hoeven te doen”, zegt Nemi Dorst, onderzoeker bij Naturalis. De deelnemers moeten minstens twintig jaar oud zijn. Rokers komen niet in aanmerking wegens de invloed van rook op de uitgeademde lucht. Aanmelden kan via nemi.dorst@naturalis.nl

Volgens Dorst dragen de deelnemers aan het onderzoek bij aan de ontwikkeling van een laagdrempelige methode om hooikoorts op het spoor te komen. Op basis van de resultaten van het onderzoek kan gemeenten advies gegeven worden over een gezondere inrichting van de omgeving.

Hitte
Naturalis is lid van een groep organisaties die onderzoek doen naar de invloed van de openbare ruimte op de gezondheid. Zo doet het Radboudumc onderzoek in Leiden naar de nadelige effecten van hitte in de stad op de gezondheid en naar hoe die effecten kunnen worden verminderd door het toepassen van meer groen en water.

 

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×