Bridgeclub Leids Doublet start in januari met een gratis bridgecursus voor beginners. “Het gaat om een landelijk initiatief van enthousiaste bridgers die het bridgevirus op een toegankelijke en ontspannende manier willen verspreiden”, vertelt Cor Smit die zelf ook fanatiek beoefenaar is. “Bridge is een fascinerend kaartspel dat nooit gaat vervelen, op elke leeftijd te leren is en zorgt voor levenslang plezier en ontspanning. Bovendien is het uitdagend en eerlijk.”
Smit wil meteen even een eind maken aan het idee dat bridgen voor oude mensen is. “Je hoeft echt niet eerst gepensioneerd te zijn om bridge te leren. De meest gehoorde reactie van bridgers die het op latere leeftijd hebben geleerd, is: “Was ik hier maar eerder mee gestart.” Dat je het ook jong goed kunt leren, blijkt volgens Smit wel uit het feit dat het Nederlandse jeugdteam in 2023 goud won op het WK Jeugdbridge. En voor alle bridgers – jong en oud, recreatief en wereldkampioen – geldt: het spel is verslavend. Veel bridgers hebben aan één wekelijks speelmoment niet genoeg.
Jeugd
“Sinds deze zomer hebben we zelfs een Leidse jeugdwereldkampioen”, vertelt Smit enthousiast. Het gaat om Sibrand van Oosten die hier kwam studeren en via een cursus van de Leidse club PAS enthousiast voor bridge werd. “Vervolgens werd hij professional en afgelopen jaar dus wereldkampioen.” Ook de geboren Leidse Malou Sprinkhuizen (26) is een succesvolle jeugspeler. Ze werd vierde bij de jeugd EK. “Je ziet haar op de cover van het blad van de bridgebond met moeder Cecile, die met levenspartner Gerard nog steeds in Leiden woont en bridge speelt. Zoon Thibo (28) is trouwens ook een bridgetopper.”
Sociaal
Bridgen is een sociale denksport waarbij je met een partner tegen twee tegenstanders speelt. Dat kan met vrienden aan de eettafel of met een bridgepartner op een clubavond. Tijdens
clubavonden wordt elk half uur tegen een ander bridgepaar gespeeld. “Je ontmoet zo veel mensen en kunt met hen een prettige sociale band opbouwen”, benoemt Cor Smit nog een voordeel van het bridgen.
Uitdagend
Bridgen daagt ook de hersenen uit. Ieder spel is anders en heeft veel mogelijkheden. Na acht minuten ligt het volgende spel op tafel, met weer een nieuwe uitdaging en nieuwe kansen. Hierdoor stimuleert bridge het brein en houden de bridgers hun hersens actief. “Het is ook echt onderdeel van een gezonde levensstijl.” Bridge is volgens Smit ook een eerlijk spel. Bij veel kaartspelen ben je afhankelijk van een ‘goeie kaart’. Bij bridge speelt elk deelnemend paar dezelfde spellen. “Je kunt dus exact vergelijken hoe jij het hebt gedaan ten opzichte van de anderen. De winnaar op een spel is het paar met het beste resultaat.”
Slagen maken
“Vroeger haakten cursisten geregeld af doordat ze te veel in één keer moesten leren”, vertelt Smit. “Daarom leer je nu eerst de basis: hoe je slagen moet maken. Vervolgens komt daar steeds een stap(je) bij, waardoor het spel spelenderwijs steeds leuker wordt.” In de afgelopen jaren is het aantal mogelijkheden om te (leren) bridgen enorm gegroeid. Bridge speel je met zijn vieren maar tegenwoordig hoef je niet per se aan één tafel te zitten. “Als je alleen bent en zin hebt om te bridgen, start je een bridgeprogramma op je computer, tablet of telefoon en speel je online bridge met drie andere bridgers uit Nederland of zelfs de andere kant van de wereld. Je kunt online ook met je partner tegen twee andere bridgers spelen.”
Liever ergens in Nederland een dagje bridgen? Elk weekend kun je wel meedoen aan een bridgekroegentocht. Van kroeg naar kroeg lopen om de volgende vier spellen te spelen. Supergezellig! Of ga een lang weekend naar een mooi hotel, overdag wandelen in de bossen en ’s avonds na het diner bridgen.
Cursus
De cursus in Leiden bestaat uit twee elementen: lessen die je zelf leert en de mogelijkheid samen met anderen te oefenen. “Hiermee willen we bereiken dat je met plezier steeds beter leert bridgen en uiteindelijk net als wij besmet raakt met het goedaardige ‘bridgevirus’.”
Via zeventien lessen die je per email toegestuurd krijgt, leer je de beginselen van het spel. Je wordt daarbij begeleid door een persoonlijke bridgecoach. Dit zijn ervaren en enthousiaste bridgers van bridgeclub Leids Doublet. Na je aanmelding stuurt de bridgecoach de eerste les. Je neemt de les door en stelt eventueel vragen aan je coach. Vervolgens geef je aan dat je klaar bent voor de volgende les en krijg je de volgende les toegestuurd. Even een weekje geen tijd voor de cursus is geen enkel probleem: je bepaalt volledig je eigen tempo.
Fysieke bijeenkomsten
Naast deze lessen zijn er minimaal vijf fysieke bijeenkomsten waar je met elkaar en met je bridgecoach kennismaakt. Je oefent, onder begeleiding van de coach, het spelen in de praktijk. Deze bijeenkomsten worden gehouden in het Denksportcentrum Leiden aan de Robijnstraat 4. Na afloop van de cursus ben je klaar om in een groep van gelijke sterkte en ervaring te spelen. Smit besluit: “Bij bridgeclub Leids Doublet maken wij voor beginners een speciale groep op de donderdagse clubavond waarbij je meer ervaring en kennis opdoet. Je speelt met een partner in eigen tempo bridge en – zeer belangrijk – ontvangt nog steeds begeleiding.”
Aanmelden
Wie enthousiast is geworden kan zich aanmelden voor een bridgecursus via cursus.bcleidsdoublet@gmail.com. Meer informatie over het landelijke initiatief staat op www.bridgeservice.nl.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907