Hoe is het met boer Freek van Vliet na het treinongeluk in Voorschoten. (Video: Anita Janssen)

Hoe is het met: boer Freek van Vliet na het treinongeluk in Voorschoten

“We hebben te maken met chaos, treinen zijn ontspoord, bovenleidingen gebroken, er zijn gewonden en er is een dodelijk slachtoffer.” De woordvoerder van de politie schetst de stand van zaken na het treinongeluk bij station Voorschoten op 4 april afgelopen jaar. Freek van Vliet heeft een boerderij die grenst aan het spoor, hij blikt terug.

“Ik dacht: dit is foute boel, ik voelde het huis trillen, zag lichtflitsen van de bovenleidingen en op een gegeven moment ontstond brand.” Van Vliet vangt een aantal passagiers op in zijn stal. “Ze waren in shock”, herinnert hij zich. “Ze hadden het koud, ik ben koffie voor ze gaan maken maar niemand heeft het opgedronken, ze waren erg in de war.” Aan de andere kant van het spoor worden de meeste slachtoffers opgevangen. Er wordt een noodhospitaal ingericht.

Wat gebeurde er?
Op 4 april 2023, net ten zuiden van station Voorschoten, botsten een goederentrein, een NS-intercity en een spoorkraan op elkaar. De geplande spoorwerkzaamheden en een noodlottige timing resulteerden in een catastrofe. De intercity ontspoorde deels, met een fatale afloop voor de kraanbestuurder en talloze gewonden onder de passagiers.

“De volgende dag ben ik gaan kijken en ook in de trein geweest, banken waren losgerukt, ramen gebroken, ik wist niet wat ik zag”, memoreert Van Vliet. “Ik vind het een wonder dat er niet meer dodelijke slachtoffers gevallen zijn.” Er wordt direct begonnen met de berging van de treinen. De machinist van de trein heeft een verbrijzelde knie, hij wordt geopereerd en zodra hij weer iets kan gaat hij samen met Van Vliet naar de plek van het ongeluk.

Voor de machinist is het belangrijk dat hij op die manier zijn trauma kan verwerken. “Dat was heel emotioneel”, vertelt Van Vliet. “Die 4 april is een moment in mijn leven wat ik niet snel zal vergeten.”

De Nederlandse Spoorwegen hebben laten weten dat er nog een onderzoek loopt en verwachten medio 2024 de resultaten bekend te kunnen maken.

112 Sleutelstad Maatschappij Voorschoten Treinongeluk bij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×