(Foto: Politie)

Raadsfracties vragen om opheldering 'spookwoningen' in Leiden

De raadsfracties van CDA, CU en VVD willen opheldering van het Leidse college over de naar schatting 150 spookwoningen in de stad. Spookwoningen zijn huizen waar niemand staat ingeschreven maar die wel in gebruik zijn, bijvoorbeeld als drugslab, wietplantage of illegaal bordeel.

De fracties maken zich zorgen over mogelijk levensgevaarlijke situaties en brandgevaar als gevolg van criminele activiteiten. “Je zal er maar naast wonen en opeens staat je huis in de fik”, zegt Annelies van Vark, duoraadslid van het CDA. “Ook is het gezien de woningnood onwenselijk dat woningen langdurig niet beschikbaar zijn als woonruimte.”

De politieke partijen willen weten of de gemeente actief onderzoek doet naar spookwoningen, in welke mate er iets gebeurt dat niet pluis is en wat de gemeente en de politie doen om zulke panden te ontruimen.

Ze stellen de vragen aan het college naar aanleiding van een onderzoek van RTL Nieuws. Daaruit bleek dat er in Nederland ruim 31.000 spookwoningen bestaan. In Leiden zouden het er vorig jaar 150 zijn geweest. Volgens het onderzoek fluctueerden de aantallen in Leiden flink: 60 in 2022, 260 in 2021, 100 in 2020 en 70 in 2019.

Politie
De politie noemt spookwoningen huizen die als dekmantel fungeren voor illegale activiteiten. Voor het opsporen ervan vraagt de politie medewerking van het publiek. Op de politiewebsite staat waaraan je een spookpand kunt herkennen: “Er zijn veel wisselende bezoekers of bewoners, het is onduidelijk wie er nu echt woont. De ramen zijn afgeplakt. Er is drukte op vreemde tijdstippen. Bewoners sjouwen vaak ’s nachts met grote tassen.”

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×