(Foto: Unsplash License)

Help, Blue Monday komt er aan!

De feestdagen zijn achter de rug, de dagen zijn kort en zon laat zich weinig zien. Allemaal redenen voor mensen om zich neerslachtig te voelen en nu is ook nog de meeste deprimerende dag van het jaar in aantocht. Blue Monday, oftewel blauwe maandag, valt dit jaar op 15 januari. Het fenomeen vindt iedere derde maandag van het jaar plaats, maar waar komt dat fenomeen eigenlijk vandaan? En hoe kom je deze donkere maandag door?

In de 19e eeuw verwees de ‘blauwe maandag’ naar de brakke toestand van arbeiders na een weekend vol alcohol. In 2005 bedacht de Britse Psycholoog Cliff Arnall een formule voor de meeste neerslachtigste dag van het jaar: Blue Monday.  Sindsdien is het een Marketingstunt, meldt maatschappelijke organisatie Mind op hun website.

Winterdepressie 
Dat iedereen zich op één specifieke dag depressief voelt, is natuurlijk onzin. Echter; het fenomeen winterdepressie bestaat wel, meldt Universiteit Medisch Centrum Groningen. Klachten van de winterziekte zijn somberheid, veel willen eten en  moeheid. De reden dat mensen zich neerslachtiger kunnen voelen in de herfst en winter zijn het zwakkere daglicht en de kortere dagen.

Anneloes Kerkvliet van Incluzio Leiden vertelt over Blue Monday.

Activiteiten
In Leiden zijn er verschillende activiteiten georganiseerd om deze donkere maandag door te komen. Zo organiseert Mind in Leiden de Blue Monday Run. Eén van de deelnemers is het team van BuurtZorgt. Zij helpen mensen met psychische klachten om hun dagelijks leven weer op te pakken. Een andere organisatie die stil staat bij Blue Monday is Incluzio Leiden die vrijwilligers juist op deze dag extra in het zonnetje zetten door ze een presentje te geven.

Tips
Bij Sleutelstad Radio deelde teamleider Anneloes Kerkvliet van Incluzio Leiden tips om de depressieve maandag door te komen. “Bewegen is altijd een goede manier om je minder somber te voelen, dus ga een wandeling maken of een stukje hardlopen”, oppert Kerkvliet. Ook helpt om de gezelligheid op zoeken, dus spreek af met vrienden of plan een dagtripje. Al deze tips hebben een positief effect op de gemoedstoestand. “Zo kom je Blue Monday wel door.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×