(Foto: De Bonte Koe)

Portret stamgast Bonte Koe verdwenen

“Dit is vreselijk. Echt vreselijk.” Eigenaar Frans Bik van het Leidse café de Bonte Koe zit met zijn handen in het haar. In zijn café hangen schilderijen en portretten aan de muur en één daarvan is er verdwenen. Het gaat om het portret van Marien, een inmiddels overleden stamgast en goede vriend van de eigenaar.

Marien overleed zo’n vijftien jaar geleden en even daarvoor werd het portret gemaakt. Al die tijd prijkte het geschilderde gezicht van Marien aan de muur van het bekende Leidse café in de Hooglandsekerk Choorsteeg. “Marien keek altijd mee vanaf de muur”, zegt Bik die enorm baalt van het verdwijnen van het kunstwerk. “Hij hing heel prominent in het café. Door dat schilderij was hij alsnog aanwezig.” De eigenaar kan zich niet anders inbeelden dan dat het portret is gestolen door iemand. “Het is vreselijk dat dit is gebeurd. Ik hoop dat het portret weer terecht komt.”

Breddels
Die hoop is wellicht tegen beter weten in, want het is niet de eerste keer dat er een portret is verdwenen uit het café. Zo’n acht jaar geleden gebeurde dat ook al. Sindsdien is dat kunstwerk spoorloos. Ook hier ging het om een portret, van dezelfde kunstenaar nota bene. De portretten zijn gemaakt door kunstenaar Willem Breddels. “Dat was een goede portretschilder die ook vaak in de Bonte Koe kwam. Hij liet de rekening vaak oplopen en toen heb ik met hem afgesproken dat hij portretten zou maken van stamgasten om de rekening te vereffenen.”

Ziel
Twee van die portretten zijn nu dus weg. “En dat is ernstig”, zegt Frans Bik, die momenteel op Curaçao zit. “Die gezichten van de stamgasten horen bij het café. Het café bestaat uit al die mensen die daar tijd – goed of minder goed – hebben doorgebracht. Dat is de ziel van het café.” Bedrijfsleider Sandra Valuckaite tast in het duister over de vraag hoe het portret kon verdwijnen. “Het is ongeveer twee weken geleden gebeurd.” Ze kwam erachter toen ze een schilderij – dat ernaast hing – in de keuken vond. “Die had de barkeeper die avond daarvoor even in de keuken gezet, omdat hij van de muur was gevallen.”

Toen ze het schilderij terughing, zag ze opeens dat het portret van Marien was verdwenen. “Ik heb zelf nog gezocht in de keuken en in de rest van het café. Ook heb ik de barkeeper gebeld of hij het portret ergens had neergelegd. Maar niemand wist van iets. Het enige wat ik me kan bedenken, is dat hij is gestolen”, treurt Sandra. “Ik hoop heel erg dat degene die hem heeft, of iemand die hem in handen krijgt, hem terug komt brengen. Ik kan me niet voorstellen waarom iemand dit doet.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×