(Video: Omroep West en foto: Chris de Waard)

Rechter draait sluiting kinderhartchirurgie Leiden terug

De rechtbank Midden-Nederland heeft bepaald dat het concentratiebesluit kinderhartchirurgie is vernietigd. De geplande concentratie van kinderhartchirurgie naar slechts twee centra gaat door deze uitspraak niet door. Daardoor blijft de afdeling kinderhartchirurgie in het LUMC in Leiden open.

De rechtbank heeft donderdagmiddag het besluit van minister Ernst Kuipers om de specialiteit te centreren in Rotterdam en Groningen teruggedraaid. De universitaire ziekenhuizen van Leiden, Amsterdam en Utrecht hadden dit besluit aangevochten. Zij dreigden de operaties kwijt te raken.

Amsterdam UMC, LUMC, UMC Utrecht en het Prinses Máxima centrum spreken in een verklaring van goed nieuws voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen, hun families en de kinderhartchirurgie in het algemeen.

Alternatief
De drie umc’s doen nu een oproep om aan de slag te gaan met een goed werkend alternatief voor de toekomst van de kinderhartchirurgie. “We gaan hierover graag het gesprek aan met VWS en de andere umc’s”, zo staat in de gezamenlijke verklaring. In de tussentijd gaan Amsterdam UMC, LUMC en UMC Utrecht in ieder geval verder met de samenwerking voor academische hart- en kinderzorg, die zij eind vorig jaar aankondigden.

De bestuursvoorzitters van de drie samenwerkende umc’s in Amsterdam, Leiden en Utrecht denken bij de toekomstige samenwerking met de umc’s in Groningen en Rotterdam aan het toegankelijker maken van de zorg door juist de professionals te laten reizen in plaats van de patiënten. Dat sluit volgens hen ook aan bij het advies van de NZa over de toekomst van de academische kinderhartzorg en ook bij de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord.

Hartzorg
Voorzitter Douwe Biesma van de Raad van bestuur van het LUMC zegt dat door de concentratie van kennis en expertise een toekomstbestendige samenwerking voor de hartzorg van kinderen in Nederland ontstaat. “Met potentie voor een toekomstige verdere verbreding van de samenwerking op het gebied van zorg voor volwassenen met een aangeboren hartafwijking en kinderen met andere zeldzame aandoeningen. Bovendien blijft zo ook de zorg voor kinderen op de IC en de reeds gecentraliseerde zorg voor kinderen met kanker op niveau. Vanuit het belang van patiënten hopen wij dat de andere centra samen met ons de academische hart- en kinderzorg de invulling willen geven die het verdient.”

Leiden Maatschappij Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×