(Foto: Chris de Waard).

Ook problemen met spermabank LUMC

Na een Leidse privékliniek en het Alrijne Ziekenhuis blijken er nu ook problemen met de zaaddonorbank van het LUMC.  Het ziekenhuis roept moeders en nakomelingen die te maken hebben gehad met de in 2004 opgeheven spermabank op om zich te melden. Uit een analyse van het ziekenhuis blijkt dat er meerdere donoren zijn met meer dan 25 nakomelingen.

In de periode 1977 tot 2004 beschikte het LUMC en haar voorganger AZL over een donorbank voor kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID). Naar aanleiding van recente verzoeken van KID-nakomelingen om informatie over donoren, is het archief van deze donorbank geanalyseerd. Daaruit is gebleken dat de registratie van de zaaddonoren incompleet is. Van de 1.141 geregistreerde zwangerschappen is bij 9 van de 115 donoren sprake van een donor met meer dan 25 nakomelingen. Daarnaast kan van 80 van de 1.141 nakomelingen niet worden nagegaan wie de donor is, omdat hierover registratiegegevens ontbreken.

Anonimiteit
Het ziekenhuis gaat vrouwen en nakomelingen nu informeren over het aantal nakomelingen dat op naam van hun donor geregistreerd staat. Ze moeten zich daarvoor wel zelf melden bij de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB). Ook donoren die vragen hebben over het aantal nakomelingen dat met hun zaad is verwekt kunnen contact met het LUMC opnemen.

Donoren hoeven zo’n verzoek tot contact met moeders en/of nakomelingen overigens niet te accepteren, maar kunnen ook voor anonimiteit blijven kiezen. Via bijvoorbeeld de Federatie van Instellingen voor de Ongehuwde Moeder en haar kind (FIOM) kan ook een verzoek worden gedaan tot DNA-matching, zodat mogelijk vastgesteld kan worden wie de donor is.

Postcodegebieden
Het LUMC weet niet waar de moeders en nakomelingen inmiddels wonen, maar wel in welke postcodegebieden ze destijds woonachtig waren. Het gaat voornamelijk om de postcodegebieden 2000 tot en met 3000. Dit betreft het westen van het land. Ook is er volgens het ziekenhuis op zeer beperkte schaal donormateriaal gedeeld met klinieken in Leeuwarden en Groningen.

Moeders of nakomelingen die informatie willen van het LUMC kunnen zich melden via onderstaande gegevens.

Emailadres: donorbank@lumc.nl
Telefoon: 071 526 62 00 op maandag t/m vrijdag bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur
Website: www.lumc.nl/donorbank

Leiden Maatschappij Zaaddonorbank LUMC


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×