Het Leidse stationsgebied gaat flink op de schop. (Foto: Chris de Waard)

Ontwikkelingen bij Knooppunt Leiden Centraal: 'de knoop ontrafeld'

In het gebied rond station Leiden Centraal staan de komende jaren talloze ontwikkelingen op het programma. Zo komen er duizenden woningen in het gebied bij, en ook worden er vele tienduizenden vierkante meters kantoorruimte toegevoegd. Ook auto’s, bussen, fietsen en voetgangers moeten elk hun plek in het gebied krijgen en naast al die ontwikkelingen wordt het stationsgebied ook flink vergroend en verduurzaamd, zodat het ook een prettig verblijfsgebied wordt.

Niet alleen de omgeving van het treinstation gaat ingrijpend op de schop. Ook het station zelf wordt aangepakt. De stationshal wordt vergroot, tunnels worden aangepast, er komt een overdekt busstation. Ondergronds komt extra stallingsruimte voor duizenden fietsen.

Verbinden
De spoordijk vormt nu nog een barrière tussen de binnenstad en het Leiden Bio Science Park. Een van de opdrachten in het knooppunt is ook om die twee gebieden meer met elkaar te verbinden. Daarvoor zullen met name de tunnels een belangrijke rol kunnen gaan spelen. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld te zien in Tilburg. Ook daar wordt ook al jaren gewerkt in en aan de Spoorzone zoals het daar wordt genoemd. De tunnels zijn daar gecombineerd met de entree van het station, waardoor een levendige en veel lichtere doorgang ontstaat onder de spoordijk die ze ook daar hebben.

Tijdens de ‘Dag van de Spoorzone’ kregen geïnteresseerden afgelopen zomer een uitgebreide rondleiding door het Tilburgse stationsgebied. (Foto’s: Chris de Waard)

Leiden heeft voor de ontwikkelingen in het stationsgebied eind 2022 een toezegging gekregen voor maar liefst 190 miljoen euro. Dat geld komt van het Rijk, omdat het ov-knooppunt Leiden niet alleen lokaal of regionaal van belang is, maar ook landelijk.

Puzzel
Er moet dus een ingewikkelde flinke puzzel die de komende jaren gelegd moet wordt in het Knooppunt Leiden Centraal zoals de gemeente Leiden het project noemt. In de serie Knooppunt Leiden Centraal: ‘de knoop ontrafeld’ brengt Sleutelstad de komende periode een serie verhalen over de verschillende onderdelen die samen dat knooppunt (moeten gaan) vormen.

Meedenkbijeenkomsten
Leidenaren kunnen ook zelf meepraten en hun ideeën inbrengen. Om te beginnen deze week tijdens twee online meedenkbijeenkomsten, waarvan de eerste vanavond wordt gehouden en de tweede aanstaande donderdagavond. Op 23 januari is er bovendien een fysieke bijeenkomst en op 31 januari voor geïnteresseerden een wandeling door het gebied.

De serie Knooppunt Leiden Centraal: ‘de knoop ontrafeld’ wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij Regio Knoop Leiden Centraal


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×