"Lelijk maar geliefd", schrijft student geschiedenis in de 'Top 450' over het Lipsiusgebouw. (Foto: Sleutelstad)

Universiteit: 'Deel inspiratie in aanloop naar 450-jarig bestaan'

De Universiteit Leiden heeft een oproep gedaan om in het openbaar te delen wie of wat uit haar rijke geschiedenis inspireert, ontroert of een lichtend voorbeeld is. In de aanloop naar de viering van het 450-jarig bestaan van de universiteit in 2025 zijn bijdragen welkom op de speciale website top450.universiteitleiden.nl. Momenteel zijn er nog slechts een stuk of dertig inzendingen, maar het is de ambitie om tot een ‘Top 450’ te komen.

Een van de eerste stukjes is van student Jelle de Boer, die faculteitsgebouw Lipsius aanvankelijk een weinig gastvrije en neerslachtige uitstraling vond hebben met zijn metalen roosters, maar het later vereenzelvigde met al het moois van de Universiteit Leiden en het leerde kennen als een plek waar hij nieuwe vrienden maakte. “Na mijn afstuderen zal ik het gebouw dan ook stiekem best een beetje missen”, zegt De Boer.

Medewerker Marga Overdevest, tevens schipper, zegt trots te zijn op de universiteit ‘die vrijheid nodig heeft om zowel de wetenschap als de wereld vooruit te brengen’. “Als schipper en gids van de Leidse Rederij breng ik het verhaal over de stad en haar universiteit als ‘bolwerk van de vrijheid’ over op mijn gasten in de boot”, zo schrijft zij.

Boekdrukker
Verder is er een bijdrage van Henk Elzevier, uroloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum. “Vanaf de oprichting van de Leidse universiteit (1575) was mijn familie Elzevier de boekdrukker van de universiteit, tot in de 17e eeuw. Als universiteitsdrukker verzorgden zij de belangrijkste uitgaven van de universiteit”, zo laat hij weten.

Andere stukjes gaan onder meer over de Hortus Botanicus, het cortège van hoogleraren, kameraadschap tussen studenten en docenten en het eredoctoraat voor – destijds – koningin Beatrix.

“Alles kan”, zo luidt de oproep. “Bijvoorbeeld een bijzondere ontdekking, die ene persoon, dat karakteristieke gebouw of gloednieuwe lab, een iconische foto uit jouw studententijd, een Leidse traditie, een raak citaat of een parel uit onze collecties.”

Leiden Maatschappij Onderwijs Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×