Na zeven jaar is het herinrichtingsplan voor de dorpskern van Wassenaar aangenomen. (Video: Robbert Beurse)

Gemeenteraad Wassenaar stemt in met omstreden plan dorpskern

Tijdens een extra vergadering heeft de gemeenteraad van Wassenaar dinsdagavond, met een nipte meerderheid, ingestemd met de herinrichtingsplannen voor de dorpskern. Een omstreden plan waar miljoenen euro’s mee zijn gemoeid. De coalitiepartijen zijn voor, de oppositie blijft tegen. Over de herinrichting is zeven jaar gediscussieerd.

In een derde termijn werd uiteindelijk hoofdelijk gestemd over het plan. Drie raadsleden waren afwezig. Tien stemden voor en acht tegen. “Het is een stevige weg geweest. Iedereen bekijkt dit op zijn eigen manier, ook met emotie. Maar dat kan gebeuren bij een besluit van volksvertegenwoordigers. In een democratie worden afwegingen gemaakt die leiden tot besluiten. Daarbij zijn geen winnaars en verliezers”, spreekt burgemeester Leendert de Lange aan het eind van de vergadering.

Beschuldigd
Op die ‘stevige weg’ ging het er tussen de raadsleden onderling soms fel aan toe. Tijdens de vorige raadsvergadering zou eigenlijk al ‘een klap op het plan’ worden gegeven. Nadat VVD raadslid Monique van Deursen door de oppositie van belangenverstrengeling werd beschuldigd legde ze haar functie per direct neer. De stemmen staakten hierop (het was tien voor en tien tegen) en De Lange kon niet anders dan het besluit doorschuiven naar een ingelaste raadsvergadering.

Onbetamelijk
Ook tijdens deze extra bijeenkomst vlogen coalitie en oppositie elkaar flink in de haren. “Laten we voorzichtig zijn met elkaar de maat nemen”, opent D66 fractievoorzitter Rogier Krabbendam een debat over het vertrek van Van Deursen. De voorman van Hart van Wassenaar, Henri Hendrickx, voelt zich direct aangevallen. “Ik proef een beschuldiging van Krabbendam dat politieke partijen in Wassenaar de wet misbruiken om een besluit te torpederen. Dit kunt u niet waarmaken. Dat is ernstig en onbetamelijk”, reageert hij. “Wij zijn gewend dat Hendrickx in de slachtofferrol duikt als hij zijn zin niet krijgt”, reageert Krabbendam. “U ‘framed’ en vertelt halve waarheden. Niemand is onder druk gezet om weg te lopen”, stelt Hendrickx waarna Krabbendam benoemt dat Hendrickx er ‘weer een show van maakt’.

Bestuurscultuur
Het CDA roept op uit mond van de fractievoorzitter Saskia Ettema op tot meer verdraagzaamheid. “We hebben eerder met elkaar gesproken over de bestuurscultuur en dat die anders moet. Dit debat helpt niet mee aan een betere bestuurscultuur”, stelt zij. Ook de VVD kan zich hierin vinden. De opvolger van Van Deursen, Niek Klooster, kondigt na zijn beëdiging als raadslid zelfs aan zich actief in te zetten voor een betere bestuurscultuur.

Maatschappij Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×