voorschoten
Het bedrijf is gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Rouboslaan in Voorschoten. (Foto: Voorschotense Krant)

Voorschotens bedrijf spil in schenden EU-sancties tegen Rusland: drie aanhoudingen

Een 57-jarige man en een 54-jarige vrouw uit Den Haag zijn op 9 januari aangehouden voor het leveren van technologie aan Rusland. Zij zouden via een bedrijf uit Voorschoten technologische producten hebben geleverd die voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. Dat heeft de FIOD dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Het tweetal werd samen met een 56-jarige man uit Diemen aangehouden. Het drietal wordt ervan verdacht dat ze, in strijd met de handelsbeperkingen als gevolg van sanctiemaatregelen, technologische- en laboratoriumgoederen aan Rusland hebben geleverd. Hierdoor zouden ze deel uitmaken van een internationaal smokkelnetwerk.

De drie verdachten zijn werkzaam bij het bedrijf ETW-Tekhnologiya uit Voorschoten. De twee mannen zouden de directeuren zijn op het moment van de overtredingen, terwijl de vrouw volgens de FIOD werkzaamheden voor het bedrijf verrichte en vermoedelijk ook betrokken was bij het omzeilen van de regels. De FIOD heeft beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, gegevensdragers en de bankrekening van het bedrijf uit Voorschoten.

Uit onderzoek van Nieuwsuur bleek eind vorig jaar dat het bedrijf in anderhalf jaar tijd voor miljoenen euro’s aan technologische producten naar Rusland had gestuurd. Om de overtreding van de sanctiewetten te maskeren werd er bij het vervoer aangegeven dat Rusland niet de eindbestemming van de producten zou zijn. Uit het onderzoek van Nieuwsuur was gebleken dat het bedrijf diverse producten kocht en deze naar een magazijn in Letland stuurde. Vanuit daar gingen de producten de Russische grens over.

Sanctielijst
Het Voorschotense ETW, het magazijn in Letland en de ontvangende Russische partij zouden gelieerd zijn aan Michail V. Hij heeft een Russisch bedrijf waar weer andere ondernemingen aan zijn verbonden. Sommige hiervan staan op de sanctielijst van de Europese Unie. Het gaat hierbij onder meer om dochterondernemingen van wapenfabrikant Rostec en staatsoliebedrijf Rosneft.

In Nederland had V. officieel niet de leiding over ETW uit Voorschoten. Hiervoor had hij twee Nederlandse directeuren ingehuurd. Freek S. en Hans D. zijn niet meer in dienst, maar fungeerden enige tijd als directeur. Zij zijn op 9 januari aangehouden en hebben tot dinsdag in volledige beperking gezeten.

D. verklaarde in december nog niets te weten van eventuele overtredingen van de regels door ETW-Tekhnologiya. In aanloop naar de publicatie van Nieuwsuur over het onderwerp is hij bij het bedrijf opgestapt. Na onder meer deze publicatie van Nieuwsuur werd onderzoek ingesteld. Gelijktijdig met de acties in Nederland vonden er ook doorzoekingen en verhoren plaats in Duitsland, Letland, Litouwen en Canada.

Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×