De opvanglocatie voor asielzoekers aan de Haagse Schouwweg. (Foto: Louis Smit)

Leiden over Spreidingswet: ‘Geen noodzaak om beleid te wijzigen’

Het Leidse stadsbestuur is blij met het aannemen van de Spreidingswet door de Eerste Kamer. Het vindt dat gemeenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen en naar vermogen moeten bijdragen aan de oplossing van de asielopgave. “Daarvoor is de Spreidingswet noodzakelijk. Het is wat ons betreft de keuze tussen of wegkijken of het asielvraagstuk netjes met elkaar regelen”, zo zegt een woordvoerder.

Leiden heeft tot nu toe al flink gepresteerd bij de opvang van asielzoekers. Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit toonde zich zelfs trots op Leiden wegens de verantwoordelijkheid die deze gemeente neemt bij de opvang.

Betekent de ‘eerlijker verdeling’ die de Spreidingswet voorstaat nu dat Leiden voortaan misschien wel minder asielzoekers gaat opnemen? Daarop antwoordt de gemeente dat zij graag haar verantwoordelijkheid wil blijven nemen en wil blijven voldoen aan de taakstelling voor de opvang van asielzoekers. “We zien daarom nog geen noodzaak om ons beleid voor asielopvang te wijzigen”, aldus het college.

Uitbreiding aantal plekken
Het zegt te willen wachten tot de officiële taakstelling vanuit het Rijk bekend is ‘alvorens we het beleid qua opvang van asielzoekers gaan aanpassen.’ Het verwijst daarbij naar een brief van 28 november 2023.  Daarin staat dat Leiden op grond van een regionale afspraak een opgave van 335 plekken heeft.

“Daaraan voldoen wij omdat wij op de Haagse Schouwweg 340 plekken beschikbaar hebben. Op basis van de Spreidingswet heeft Leiden een opgave van 640 plekken. Dat betekent een uitbreiding van het bestaande aantal plekken met 300”, zo stond in de brief.

Leiden Maatschappij Politiek Spreidingswet


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×