(Impressie kubuswoning: OASA Architecten)

Architect kubuswoning houdt hoop op realisatie

Architect Stephen Hoornweg van OASA Architecten wil alsnog op korte termijn in gesprek met omwonenden van het Waardkerkplein over de realisatie van de door zijn bureau ontworpen kubuswoning. Het huis op een hoek van het plein hoort bij het inmiddels afgeblazen project ‘Nieuwe Parels’ waarbij 71 plekken in Leiden waren geïdentificeerd om een bijzondere woning toe te voegen.

Na veel kritiek van omwonenden steunde de Leidse gemeenteraad onlangs een voorstel van de Partij Sleutelstad om de vierkante meters op het plein niet te verkopen. De gemeente is daar eigenaar van. En zonder grond geen woning.

Architect Stephen Hoornweg hoopt dat de gemeenteraad terugkomt op het besluit om de grond die nodig is voor de bouw van een kubuswoning niet te verkopen.

Geprivatiseerd
Volgens Hoornweg heeft de gemeenteraad de motie echter gesteund op basis van verkeerde informatie. Nu hoopt hij op een herkansing. De architect weerspreekt bijvoorbeeld dat de bouw van de kubuswoning ten koste gaat van parkeerplekken en bomen en ook gaat het niet om een soort stadsvilla voor een superrijke koper, maar wil hij er gewoon zelf gaan wonen. “Het is de droom van elke architect om je eigen huis te ontwerpen”, vertelde Hoornweg donderdag aan de raadscommissieleden. Hij was naar het stadhuis gekomen om ze alsnog te overtuigen van zijn plan. Of zo’n herkansing er komt, valt zeer te betwijfelen. Een flink deel van de raad wil inmiddels helemaal niet meer dat openbare ruimte op pleinen wordt geprivatiseerd.

 

Leiden Maatschappij Politiek Nieuwe Parels


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×