De bunker ziet eruit als een boerderij. (Foto en video: Anita Janssen en Robbert Beurse)

Gemeenteraad Wassenaar stelt verkoopkader nazi-bunker vast

De Wassenaarse gemeenteraad heeft dinsdagavond de kaders vastgesteld waarbinnen Commandopost Clingendael, beter bekend als ‘de boerderijbunker’, mag worden verkocht. Over de verkoop van de voormalige nazi-bunker is jarenlang gepraat. Het gebouw staat sinds 2013 leeg.

Van buiten ziet de bunker er uit als een boerderij. Achter de meters dikke muren was ooit het centrum van de Duitse commandovoering in het gebied van Noordwijk tot en met Scheveningen gevestigd. “Het was het domein van Rijkscommissaris van de bezette Nederlandse gebieden, dr. Arthur Seyss-Inquart. In de vertrekken werd gewerkt, gegeten en geslapen. De schoorstenen van de boerderij zijn hol en moesten het afweergeschut aan het oog onttrekken. De zolder onder het betonnen dak heeft vooral als doel om bommen op te vangen”, vertelt Ronald Klomp, voorzitter van de stichting WO2 Sporen.

Communicatiecentrum
Na de Tweede Wereldoorlog werd het pand gebruikt door defensie. Ten tijde van de Koude Oorlog en nog jaren daarna was er in het geheim een communicatiecentrum gevestigd. Het systeem was niet af te luisteren door ‘het Oostblok’. In 2013 raakte de bunker buiten gebruik en sindsdien staat het markante gebouw leeg.

Commissie
Na het bestuderen van verschillende reacties op de plannen, in schriftelijke (zienswijzen) of mondelinge vorm van insprekers, stemde de gemeenteraad in met de uitgangspunten waaronder het gebouw verkocht mag worden. Een speciale commissie gaat die verder uitwerken waarna een geschikte koper gezocht kan worden.

Amendement
In die commissie moet ook een vertegenwoordiger van de Wassenaarse bevolking plaatsnemen. “Natuurlijk zijn wij als raadsleden al volksvertegenwoordigers, maar in dit geval is het ook goed als er iemand die geen enkele politieke band heeft, meedenkt over de toekomst van dit pand”, legt VVD-raadslid Matthijs Stekelenburg uit. Zijn partij diende, ter aanpassing van het document, een amendement in waarmee de wens voor een burger in de commissie is vastgelegd.

Aan de wethouder de taak om op zoek te gaan naar de Wassenaarder of Wassenaarse die verder meedenkt over de toekomst van dit bijzondere gebouw.

Maatschappij Politiek Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×