Flink wat galerijwoningen, een aantal eengezinswoningen en een ‘knarrenhofje’. Als het aan ontwikkelaar Citystone en de gemeente Oegstgeest ligt komen er zo’n 160 woningen rondom het gebied waar momenteel antiekwinkel Almondehoeve gelegen is. Omwonenden zijn nog niet helemaal overtuigd van de nieuwste revisie van het plan.
“Al zo’n twintig jaar geleden werd er voor het eerst over gesproken”, zegt verantwoordelijk wethouder Kees Oudendijk over de bouwplannen nabij de Dorpsstraat. Inmiddels beginnen de plannen concreet te worden. “De locatie is inmiddels officieel als woningbouwlocatie aangewezen.” De eigenaar van de antiekwinkel heeft besloten te stoppen met zijn bedrijf en de ruimte beschikbaar te stellen voor woningen. In het kader van de zogenaamde rood-voor-roodregeling, waarbij het slopen van een gebouw bouwrechten geeft voor een nieuw gebouw, is er nu ruimte voor een nieuw buurtje. De architect van het project gaf donderdag een presentatie met daarin de plannen.
Wethouder Kees Oudendijk over de nieuwbouwplannen bij de Almondehoeve in gesprek met Jan Frensen.
Rood-voor-rood
In het coalitieakkoord van het huidige college van Oegstgeest wordt het rood-voor-roodbeleid als uitgangspunt gebruikt bij nieuwe ontwikkelingen in het dorp. Doel hierbij is het behouden van het groene karakter in het dorp. Met het project Almondehoeve wordt er met het huidige plan meer nieuwe bebouwing toegevoegd dan dat er oude bebouwing zal verdwijnen. De wethouder werd hier donderdag door de gemeenteraad niet heel streng over bevraagd, maar er speelden wel andere zorgen bij de raad en omwonenden.
In de huidige versie van het plan zijn er aan de westelijke zijde van het gebied galerijwoningen ingetekend. Nodig als geluidswal voor verkeersgeluid van snelweg A44, zeggen de architect en de ontwikkelaar. Wel erg massief, vindt coalitiepartij Hart Voor Oegstgeest (HvO). “Is het nodig dat dat gebouw vijf verdiepingen hoog wordt?”, wil raadslid Maarten van Tol van HvO weten.
Volgens de architect die bij de gemeenteraadsvergadering aanwezig was, is een lager gebouw onwenselijk omdat die onvoldoende geluid zou tegenhouden. Een alternatief met minder lagen kan wel, maar dan moet er een aparte geluidswand geplaatst worden en is er ruimte voor minder woningen. Als er minder woningen komen gaat dit ten koste van sociale en goedkopere woningen. “De duurdere woningen zijn financieel dragers van het plan, dus die zijn noodzakelijk om het plan overeind te houden”, aldus de architect.
Verkeer
Van zowel de politiek als omwonenden zijn zorgen over verkeer. Henk Koese (VVD) vraagt zich af of het wel goed zit met woningbouw zo dicht bij de snelweg als het gaat om fijnstof. Omwonenden zijn bang voor drukte. Een verkeersonderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren wordt later in de gemeenteraad besproken. Ook worden er een tweetal bewonersbijeenkomsten georganiseerd om de resultaten van het onderzoek toe te lichten.
Een van de omwonenden wil graag dat de gemeenteraad kritisch kijkt naar het onderzoek en dat er zonodig een second opinion wordt aangevraagd. “Want er staan dingen in die niet kloppen.” Een andere omwonende vindt het aantal parkeerplaatsen veel te hoog. “Voor iedere woning is meer dan één parkeerplaats.” In het kader van de klimaatverandering pleit deze bewoner voor een autoluwe wijk met aanzienlijk minder parkeerplaatsen.
Schetstekening van het plan. (Bron: Van Manen Architecten)
Jeugd
Omwonenden zijn positief over plannen voor een hofje waar woningen voor ouderen gerealiseerd gaan worden. Voor dergelijke hofjes wordt al enkele jaren gepleit door de vereniging Oegstgeester Hofjes. In het plan zijn nu zeventien van dergelijke woningen opgenomen. Ook over het aantal betaalbare en sociale woningen zijn omwonenden positief. “Want de jeugd van Oegstgeest heeft dringend woningen nodig”, vindt een van de omwonenden. Een zogenaamd ‘privacy-eiland’ tussen de nieuwbouw en de huidige bebouwing voorkomt inkijk en zorgt voor tevredenheid bij de bewoners.
“We vinden het wel jammer dat we ons uitzicht verliezen”, zegt omwonende Annelies Heemskerk. “Liever hadden we bijvoorbeeld een kinderboerderij gezien. “Maar als het plan er komt hopen we dat er nog goed naar het verkeer en de biodiversiteit wordt gekeken.” Dat er woningen komen heeft Heemskerk inmiddels geaccepteerd. Dat zegt ook wethouder Oudendijk. “Het wordt gewoon een woningbouwlocatie.”
De gemeente organiseert op 7 februari en 28 maart inloopbijeenkomsten voor inwoners die vragen over het project of de verkeerssituatie hebben.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907