In huis van de buurt Stevenshof werd de workshop 'Slimmer Slapen' gegeven. (Video: Jelle Broekstra)

Workshop 'Slimmer Slapen' helpt nachtrust te verbeteren

Wat werkt nou écht om beter te slapen? Die vraag werd onder andere beantwoord tijdens de Workshop ‘Slimmer Slapen’ die Incluzio organiseerde in Huis van de Buurt Stevenshof. Mensen kregen tijdens de workshop informatie en tips om de nachtrust te verbeteren.

De workshop werd gegeven door slaapcoach Pieter Hoogland. Volgens Hoogland zijn we als land minder netto-uren gaan slapen. “Een oorzaak is de enorme hoeveelheid informatie die we op ons af krijgen, in combinatie met onzekerheid over de toekomst. Omdat we zo druk zijn, krijgen we gedurende de dag geen tijd om die informatie te verwerken. Dat doen we voor het slapengaan, waardoor in slaap komen en blijven lastiger is.”

Optimaliseren
Er zijn een aantal dingen die je hiertegen kunt doen. De belangrijkste punten die Hoogland benoemt zijn voldoende ontspanning inbouwen op de dag, regelmaat creëren in hoe laat je gaat slapen en weer wakker wordt, voldoende beweging en ervoor zorgen dat je genoeg daglicht ziet. “Slaapmedicatie zoals melatoninesupplementen zijn ook sterk af te raden, omdat het een verslavend effect heeft waardoor je niet meer zonder kunt”, zegt hij. “De uitzondering op die regel zijn 65-plussers en mensen die in ploegendienst werken.”

Daarnaast speelt je mentaliteit ook een rol bij het in slaap komen en blijven. Als je je zorgen maakt over het aantal uren dat je ‘moet’ liggen om uitgerust te zijn, dan val je ook moeilijker in slaap. “Dat moet je omdraaien, zodat je weer een neutrale houding ontwikkeld, of zelfs zin krijgt in slapen.”

Leiden Maatschappij Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×