De proefopstelling van de viskramen op de zaterdagmarkt in Leiden. (Video: Roeland van Wely)

Proefopstelling vishandelaren Nieuwe Rijn van start

De visverkopers op de zaterdagmarkt in Leiden gaan drie weken lang verder van elkaar staan en tussen de kramen tafeltjes plaatsen. Afgelopen zaterdag was de eerste keer. Met deze maatregelen proberen de visverkopers verplaatsing va de Nieuwe Rijn naar de Vismarkt door de gemeente te voorkomen.

Volgende week komt de brandweer langs om te schouwen. Over een paar weken krijgen de vishandelaren te horen of de nieuwe situatie volgens de brandweer veilig genoeg is, of dat van de vishandelaren toch verwacht wordt dat ze verhuizen naar de Vismarkt.

“Voor ons was het vandaag ook nieuw”, vertelt vishandelaar Umut Tagi van vishandel Atlantic. “Volgende week staat het nog beter en de week daarop ook. Daarna is het aan de gemeente Leiden om ons uitsluitsel te geven over wat goed is gegaan en wat fout is gegaan.” De klanten kunnen nu de door hen gekochte vis meteen opeten bij de tafeltjes, waardoor ze niet meer voor de viskraam blijven. Dat verbetert de doorstroom.

Nieuwe Rijn
Twee weken geleden was er een bijeenkomst van marktkooplieden met de gemeente Leiden. Daarbij gaven ze aan dat er slecht met hen werd overlegd. Nilles Raken, de gebiedsmanager van Centrummanagement Leiden, gaf aan de rumoer onder de verkopers wel te begrijpen: “Het contact is door de gemeente te weinig gezocht.”

De gemeente Leiden stelde op de bijeenkomst dat de veiligheid op de Nieuwe Rijn echt in het geding is door de drukte. Een paar maanden eerder bracht wethouder Fleur Spijker dit nieuws ook al naar buiten, met de oplossing om de vishandelaren te verhuizen naar de Vismarkt. Maar blijkbaar zonder eerst voldoende draagkracht te creëren bij de marktkooplieden voor deze oplossing.

Spannend
“De visondernemers willen voor dat ze verplaatst worden, dat er eerst goed gekeken wordt of er geen oplossingen mogelijkheid zijn op de locatie waar ze nu staan”, zegt advocaat Martijn van Meppelen Scheppink namens de marktkooplieden. Daar reageerde wethouder Spijker positief op. Ook gaat de brandweer opnieuw kijken naar de veiligheid op de Nieuwe Rijn tijdens de zaterdagmarkt. Tot nu toe baseerde de gemeente zich op een tien jaar oude rapportage van de brandweer en die is volgens de marktkooplieden niet meer actueel.

De komende weken blijven dus spannend voor de vishandelaren, die erg gehecht zijn aan hun plek waar ze soms al tientallen jaren staan en goede klandizie hebben opgebouwd. Ze moeten nog een paar weken wachten op het eindoordeel van de gemeente Leiden. De klanten konden de tafeltjes in ieder geval waarderen. Er werd goed gebruik van gemaakt.

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×