(Foto: Chris de Waard)

Leiden en Meelfabriek zetten juridische strijd rond parkeergarage voort

De gemeente Leiden blijft hameren op het openstellen van de ondergrondse parkeergarage bij de Meelfabriek voor omwonenden. Het gaat om 56 openbare parkeerplaatsen die in 2015 zijn opgeheven in de wijk en die in de toen nog te bouwen garage zouden worden gecompenseerd.

De gemeente eist van de Meelfabriek dat een gemaakte afspraak wordt nagekomen om parkeerplaatsen in de parkeergarage ook beschikbaar te stellen voor houders van een gemeentelijke parkeervergunning uit de oostelijke binnenstad. Dat schrijft wethouder Yvonne van Delft in een brief aan de raad. “Daarbij mogen de kosten voor vergunninghouders niet hoger zijn dan voor parkeren op straat. Op dit moment geeft De Meelfabriek hier geen invulling aan.”

De Meelfabriek wil de plekken wel beschikbaar stellen, maar niet tegen het lage tarief dat de gemeente rekent voor vergunningen, vertelde directeur-eigenaar Ab van der Wiel destijds al tegen Sleutelstad. Bovendien is dat volgens hem ook helemaal niet afgesproken.

Eind 2022 stapte de gemeente naar de rechter om naleving van de afspraken af te dwingen. In dat kort geding kreeg de gemeente geen gelijk, omdat de rechter van mening was dat een kort gedingprocedure niet de juiste weg was om de kwestie te beoordelen. De gemeente ging daarop in hoger beroep en spande ook een zogenoemde bodemprocedure aan. Ondertussen bleven de gemeente en de Meelfabriek volgens het college in gesprek om er alsnog samen uit te komen. Daarbij werden ook andere geschilpunten meegenomen. Die gaan over door de gemeente inrekening gebrachte bouwleges.

Zo’n minnelijke oplossing is er niet gekomen, zo blijkt uit de brief. “Helaas heeft de gemeente, na verschillende gesprekken, moeten constateren dat de standpunten te ver uit elkaar liggen om er minnelijk uit te kunnen komen. Dit betekent dat de juridische procedures worden voortgezet en de bevoegde rechtbank wordt gevraagd uitspraak te doen.”

Naar verwachting komt er pas over ruim een jaar duidelijkheid in de ruzie rond de parkeerplaatsen. Dat is volgens de gemeente het gevolg van de lange doorlooptijden bij de rechtbank en het gerechtshof. De gemeente denkt dat de uitspraak over de bouwleges binnen enkele weken wordt gedaan.

Leiden Politiek Meelfabriek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×