Raymond Noordam doet onderzoek naar de invloed van bewegen op slaapkwaliteit bij ouderen. (Foto: Roeland van Wely)

Onderzoek naar effecten van sporten op slaapkwaliteit ouderen

Op welk tijdstip van de dag kan je het beste bewegen om ervoor te zorgen dat je beter slaapt? Om deze vraag te beantwoorden is de ‘OP TIJD studie’ opgezet. Onderzoekers van het LUMC gaan voor die studie in eerste instantie kijken naar het effect van sporten op de slaapkwaliteit van ouderen. Juist zij kampen vaak met slaapproblemen. Ouderen tussen de 60 en 80 jaar met slaapproblemen kunnen zich aanmelden voor het onderzoek.

“Uit onderzoek weten we dat bewegen in de ochtend gezond is”, aldus LUMC-onderzoeker Raymond Noordam. “We willen nu weten of zowel sporten in de ochtend als in de avond de slaapproblemen van ouderen verminderen. Er is weliswaar een nationale richtlijn voor gezond bewegen: minimaal vijf dagen in de week dertig minuten intensief bewegen. Maar over het tijdstip van bewegen zegt de richtlijn niks, terwijl er juist aanwijzingen zijn dat het tijdstip van sporten ook van belang is.”

LUMC-onderzoeker Raymond Noordam over de OP TIJD studie.

Voor de studie worden ouderen gezocht tussen de 60 en 80 jaar met slaapproblemen. Deelnemers moeten wel fysiek in staat zijn om een beweegprogramma te volgen. Participanten dragen bij aan de kennis over de invloed van bewegen op gezondheid en mogelijk leidt deelname ook tot een vermindering van slaapproblemen. Daarnaast krijgen deelnemers een vergoeding van 250 euro en zestien gratis sportlessen. De duur van de OP TIJD studie is acht weken en loopt van 2 mei tot 27 juni 2024.

Voor deelname of meer informatie kan telefonisch (06-15471053) of per email (optijdstudie@lumc.nl) contact worden opgenomen met de onderzoekers. Meer informatie staat ook op de website van Leyden Academy on Vitality and Ageing.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×